Bivši predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić morat će u zatvor jer je prizivno vijeće Suda BiH potvrdilo presudu kojom su on i još dvije osobe proglašeni krivima za zloporabe pri nabavi respiratora tijekom pandemije prouzročene koronavirusom.

Tu informaciju medijima u BiH potvrdio je sam Novalić iako državni sud još nije službeno objavio pravomoćnu presudu.

“Istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude. Da, idem u zatvor”, kazao je Novalić za TV Federacije BiH (FTV).

Prema presudi koja je sada postala pravomoćna Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, bivši ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak dobio je šest godina zatvora a Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” preko koje su nabavljeni sporni respiratori u zatvoru će morati provesti pet godina.

Njegova tvrtka uz to mora vratiti u proračun oko 360 tisuća eura nezakonite dobiti te platiti još 100 tisuća eura novčane kazne.

Novalić je osuđen su za zloporabu položaja i ovlasti dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Sud je presudom utvrdio kako su oni nenamjenski potrošili nešto više od pet milijuna eura za nabavku oko stotinu respiratora. Ti su strojevi kupljeni u Kini po cijenama za koje se ispostavilo da su znatno veće od stvarnih a uz to se pokazalo kako su neuporabljivi u bolničkim uvjetima jer su namijenjeni prijevozu pacijenata u vozilima hitne pomoći.

Fadil Novalić je kao kadar od osobnog povjerenja čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na čelu federalne vlade bio punih osam godina sve dok početka 2023.

Od tada je zastupnik SDA u Zastupničkom domu entitetskog parlamenta.