Bivši predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales (46) izvijestio je da će se žaliti na trogodišnju zabranu rada u nogometu koju mu je u ponedjeljak nametnula svjetska nogometna federacija FIFA zbog poljupca u usta nogometašice Jennifer Hermoso (33).

Rubiales je preko društvene mreže X, bivšeg Twittera, poručio da će doći “do zadnje instance kako bi se ostvarila pravda i zasjajila istina”. On želi iznijeti svoju verziju događaja koji se zbio 20.kolovoza po završetku finala Svjetskog nogometnog prvenstva za žene u Sydneyu.

Španjolska ženska reprezentacija pobijedila je s 1-0 Englesku, a prije nego su podigle pobjednički pehar igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su im tom prilikom čestitale, nalazio se Rubiales. Kada je naišla španjolska napadačica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta.

Snimka sa stadiona je pokazala i da se prethodno u loži stadiona primio za međunožje, vulgarno slaveći pobjedu.

FIFA je 24.kolovoza otvorila disciplinski postupak, suspendiravši ga privremeno na 90 dana, dok ne završi istragu. U ponedjeljak mu je FIFA-ina disciplinska komisija zabranila rad na tri godine u španjolskom, ali i međunarodnom nogometu. Ostavila mu je deset dana za očitovanje i žalbu.

Rubiales, tvrdeći da je nedužan, odlučno je odbijao podnijeti ostavku tijekom skupštine saveza u Madridu. Rekao je da je poljubac bio sporazuman, između dvoje prijatelja u trenutku euforije zbog osvojenog naslova, te da je Hermoso odobrila taj kratki poljubac. Igračica meksičke Pachuce se u početku nije oglašavala, a onda je preko društvenih mreža i sindikata izvijestila da nije bila dala odobrenje da ju poljubi.

Ustvrdila je i da je Španjolski nogometni savez pritiskao nju, članove njene obitelji i prijatelje, da zaštiti Rubialesa. Savez je nakon događaja bio objavio priopćenje za javnost u kojem je citirao njene riječi kako je poljubac bio usuglašen i da nije potrebno pridavati više pozornosti tome.

Događaj je danima bio glavna vijest u Španjolskoj gdje se i ministrica za rodnu jednakost Irene Montero obrušila na Rubialesa optuživši ga za seksualni napad.

Španjolske nogometašice su poručile da se neće vratiti u reprezentaciju dok se ne promijeni njeno vodstvo.

Hermoso je 6.rujna prijavila Rubialesa državnom odvjetništvu koje je zatim podiglo optužnicu protiv predsjednika nogometnog saveza. Ona je od tada odbijala razgovarati s novinarima. Rubiales, koji je nastavio poricati krivnju, četiri dana kasnije podnio je ostavku na dužnost. Savez od tada vodi njego potpredsjednik.

Promijenjen je i izbornik španjolske ženske reprezentacije Jorge Vilda, a na njegovo mjesto je došla Montse Tome, prva žena ikad na mjestu izbornika španjolske ženske reprezentacije.

Hermoso se prije četiri dana vratila u ekipu i zabila gol za pobjedu Španjolske od 1-0 nad Italijom u gostima u Ligi nacija. Gol je zabila u 89. minuti.

“To su mali darovi koje ti da život”, rekla je nakon utakmice.

Španjolska, čija je muška reprezentacija u lipnju osvojila Ligu nacija pobjedom nad Hrvatskom u finalu, ovaj mjesec je izabrana za domaćina Svjetskog prvenstva za nogometaše zajedno sa susjedima Portugalom i Marokom.