Mladen Mađer, saborski zastupnik iz Novigrada Podravskog nepravomoćno je izgubio spor protiv Zdravka Brljeka, načelnika Općine Novigrad Podravski kojeg je tužio pred Općinskim sudom u Koprivnici jer ga je, kako je tvrdio, Brljek vrijeđao na Facebooku.

Tužbu je podnio 27. studenog prošle godine, a ovih dana Općinski je sud po sutkinji Vlatki Ljepojević-Novak odbio njegov tužbeni zahtjev.

U tužbi Mađer tvrdi da je Z. Brljek 5. i 8. listopada prošle godine na Društvenoj mreži Facebook na svojem javnom profilu u svojim odgovorima na njegov komentar, iz mržnje prema njemu i s ciljem da mu povrijedi pravo osobnosti, čast i ugled iznio neistinite činjenice.

Tako je Mađer Sudu objašnjavao da je Brljek u svojim komentarima iznio kako je lažirana općinska dokumentacija da bi Vlada RH dala suglasnost Općini za kreditno zaduženje, odnosno da je financijska situacija Općine neistinito prikazana u izvještajima upućenim Ministarstvu financija, a prema kojoj Općina ne bi mogla dobiti suglasnost. Ti komentari su neistiniti i usmjereni su na povredu moje osobnosti, objasnio je Mladen Mađer.

Istina jest da je u vrijeme na koje Brljek ukazuje Mađer obavljao funkciju načelnika Općine Novigrad Podravski, a tijekom 2006. u odnosu na sporne izvještaje, troškovnike i druge radnje vezano uz spornu javnu nabavu za sanaciju krovišta Doma kulture u Općini Novigrada Podravski tijekom listopada 2006. vodio se i kazneni postupak protiv Mađera u kojem je on pravomoćno oslobođen u odnosu na sve točke optužbe.

Zdravko Brljek/Facebook

Zdravko Brljek/Facebook

Tuženik (Zdravko Brljek, op.a.) objavljuje neistinite podatke sve da bi povrijedio osobnost tužitelja (Mladen Mađer, op.a.), pa je tako tužitelj zbog tuženikovih navoda bio izložen neugodnostima i neprestanom propitivanju od strane njegovih kolega i obitelji u vezi istinitosti navoda tuženika, te je tako nanesena šteta tužitelju u vidu povrede imena, časti i ugleda, te potencijalnog gubitka političke potpore svojih birača, ali i stranačkih kolega – obrazložio je svoju tužbu Mladen Mađer. Dodao je kako je sve navedeno rezultiralo duševnom boli koje je doživio kao šok i zbog toga je od Brljeka tražio 50.000 kuna.

Nakon svega, Sud je odlučio kako je između stranaka nesporno da je tuženik 5. i 8. listopada 2017. na Društvenoj mreži Facebook na svom javnom profilu u svojim odgovorima na komentare tužitelja objavio sljedeći tekst:

“Da li sam joj ikada rekao da lažira bilo koji izvještaj – Lažirana je općinska dokumentacija kako bi Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost našoj Općini za kreditno zaduženje. Banalno i provjerljivo lažirana jer s istinitim podacima općina ni u ludilu nije mogla dobiti suglasnost za novo kreditno zaduženje. To je objašnjavano “Višim interesima.” Rezultat je kredit kod RBA u švicarcima koju je zatukel općinu “uz ostalo čudesno poslovanje”. “Ne Mladene, ne lažem. Niti obmanjujem. Stojim iza onog što napišem i govorim.

Ponavljam: Dokumentacija koja je poslana u Ministarstvo i po kojoj je Vlada RH dala našoj Općini suglasnost na kreditno zaduženje bila je lažirana, ili ako tako bolje zvuči: nije bila istinita. Na temelju istinito iskazane financijske situacije (dospjele obveze – godišnji iznos otplate postojećeg kredita – u postupku), Općina ne bi dobila suglasnost. To znam ja, znaš i ti …, a i neki drugi – recimo Državna revizija. No, sve to ne bi bilo tako problematično da taj kredit koji je većinski nenamjenski potrošen (a po mojem mišljenju bio je nepotreban), nije dodatno zakopao Općinu.”

Sporni komentari na Facebook profilu Zdravka Brljeka

Sporni komentari na Facebook profilu Zdravka Brljeka

Analizirajući komentare Zdravka Brljeka na Facebook stranici od 5. i 8. listopada 2017. Sud je zaključio kako je sporni komentar tuženika koji je stavljen na Facebooku oko 23:30 sati dijelom nejasan jer se ne može zaključiti kome je to tuženik rekao da se lažira bilo koji izvještaj. Nadalje, smatra kako je tuženik iznosio svoje stavove vezano uz rad Općine te da je saznanja crpio iz izvješća o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju, kao i osobnih saznanja, budući je u tom periodu bio zaposlenik Općine.

Budući da u svojim komentarima koje je iznosio vezano uz komentare Mladena Mađera nije nigdje spomenuo Mađera, niti imenom i prezimenom, a niti osobu koja obnaša ili je obnašala javne dužnosti, Sud je zaključio da su tvrdnje tužitelja Mladena Mađera neosnovane te smatra da tužitelj ni na koji način nije pretrpio štetu.

go/prigorski.hr