Okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg u utorak je detaljno opisao navodni plan ‘ubijanja priče’ bivšeg vratara Trump Towera koji je tvrdio da ima informacije o izvanbračnom djetetu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenio je NY Post.

 

U popratnim činjenicama uz optužnicu, podnesenima sudu, Braggov ured je naveo da su od kolovoza 2015. (odmah nakon što je Trump najavio svoju predsjedničku utrku za izbore 2016.) do prosinca 2017. Trump i njegov tadašnji odvjetnik Michael Cohen sudjelovali u ‘ubijanju priče’ s Davidom Peckerom, tadašnjim izdavačem časopisa American Media, Inc., kako bi se zatajili podaci koji bi mogli naškoditi Trumpu u kampanji.

U podnesku sudu detaljno se opisuje kako je izdavač AMI platio bivšem vrataru Trump Towera Dinu Sajudinu 30.000 dolara nakon što je ovaj ustvrdio da je znao za aferu koja je dovela do rođenja izvanbračnog djeteta.

“U ili otprilike u listopadu ili studenom 2015., glavni izvršni direktor AMI-ja saznao je da je bivši vratar Trump Towera pokušavao prodati informacije u vezi s djetetom koje je optuženik navodno dobio izvan braka”, stoji u izjavi o činjenicama.

“Prema uputama izvršnog direktora AMI-ja, AMI je pregovarao i potpisao ugovor o plaćanju 30.000 dolara vrataru za stjecanje ekskluzivnih prava na priču”, navodi se u dokumentu.

Ured državnog tužitelja na Manhattanu tvrdi da je AMI “lažno prikazao tu uplatu” u financijskim izvještajima tvrtke i da je kupio priču od Sajudina “bez potpune provjere njegovih tvrdnji” nakon dogovora koji je Pecker postigao s Trumpom i Cohenom.

“Kada je AMI kasnije zaključio da priča nije istinita, izvršni direktor AMI-ja želio je osloboditi vratara obveze iz ugovora. Međutim, odvjetnik Cohen naložio je izvršnom direktoru AMI-ja da ne oslobodi vratara sve do predsjedničkih izbora”. “Izvršni direktor AMI-ja postupio je u skladu s tim uputama temeljem dogovora s optuženikom i odvjetnikom,” navodi se u dokumentu.

NY Post je već prije izvijestio da je neimenovana žena u središtu ‘slasne’ priče “odlučno” zanijekala da je imala aferu s Trumpom, rekavši za Associated Press: “Sve je to laž”.

Sajudin je naposljetku oslobođen ugovora o tajnosti koji je imao s AMI-jem nakon što je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2016., a Trump je bio toliko zahvalan na Peckerovoj pomoći u ubijanju neugodne priče da je pozvao izvršnog direktora AMI-ja na svoju inauguraciju i na večeru u Bijeloj kući, prema tužiteljima.

Tužitelji su naveli da je Trump bio zahvalan izvršnom direktoru AMI-ja što se angažirao oko tvrdnji vratara i bivše Playboyeve manekenke Karen McDougal i pozvao je izvršnog direktora AMI-ja na inauguraciju.

“U ljeto 2017., optuženik je pozvao izvršnog direktora AMI-ja u Bijelu kuću na večeru kako bi mu zahvalio na pomoći tijekom kampanje”, stoji u sudskom podnesku.

Braggova optužnica protiv Trumpa, objavljena u utorak, tereti bivšeg predsjednika za 34 kaznena djela koja se odnose na krivotvorenje poslovne dokumentacije kao dio njegova plana da ubije negativne priče o sebi tijekom predsjedničke kampanje za izbore 2016.

Godine 2018. Peckerovi odvjetnici su sa saveznim vlastima postigli dogovor o njihovu odustajanju od kaznenog progona zbog Peckerove uloge u tim isplatama te zbog njegove uloge u krivotvorenju poslovnih knjiga u vezi s isplatom Sajudinu.