Nakon što je 2. veljače ove godine započelo suđenje bivšem direktoru Piškornice Mladenu Jozinoviću, kojeg se tereti da je od siječnja 2016. do studenog 2017. kao direktor neosnovano ugovarao isplate novca za vlastitu korist prikazujući ih kao naknadu za obavljanje poslova direktora i nagradu za pozitivni financijski rezultat poslovanja, u iznosu većem od 1,4 milijuna kuna, suđenje se nastavilo ovaj tjedan.

Kako doznajemo, ključno je bilo jučerašnje svjedočenje bivše računovotkinje tvrtke Piškornica d.o.o. i obje tvrtke kćeri Piškornica SO j.d.o.o. te Piškornica sanacije j.d.o.o. Sanje Pernjak, koja je obavljala knjigovodstvene poslove u razdoblju od 2014. do kraja 2016. godine.

Njezin iskaz naime pod znak pitanja stavlja svjedočenja dijela vlasnika Piškornice, odnosno župana koji bi isto trebali doći svjedočiti narednih mjeseci. U svom iskazu Pernjak je detaljno objasnila okolnosti oko isplata vršenih nekadašnjem direktoru Piškornice, a otkrila je i neke detalje oko odluke Skupštine Piškornice da se isplati bonus Jozinoviću, za čega ga se i tereti u optužnici.

– Što se tiče isplata vršenih ovdje optuženiku kako sam to i ranije navela on je temeljem ugovora o radu s Piškornicom d.o.o primao plaću dok je istome vršena isplata i sa osnova drugog dohotka Piškornica SO sa osnova prokure, te je također vezano uz tu tvrtku mu izvršena isplata nagrade vezane uz uspješno poslovanje te tvrtke za 2016. godinu, a koja isplata je zasigurno išla u 2017. međutim u toj 2017. godini mi više nismo obavljali financijsko knjigovodstvene poslove već su se isti obavljali unutar same tvrtke – kazala je Pernjak te nastavila.

– Što se tiče osnova za vršenje tih isplata glede isplate sa osnova prokure u računovodstvo su bili dostavljeni za svaki mjesec, koliko se sjećam dostavljen je ugovor te je tako bilo i knjiženo, dok je vezano za isplatu ranije navedene nagrade bila dostavljena odluka i to u vrijeme kad su se sačinjavala financijska izvješća, dakle pred kraj 2016. godine, time da su isplate išle kako sam rekla zasigurno u 2017. Za sve izvršene isplate ovdje optuženiku uredno smo i pravovremeno obračunavali poreze i doprinose, i znam da su isti podmireni.

Dotakla se i dijela oko isplate dijela dobiti u 2016. godini.

– Po mojim saznanjima ovdje optuženik je imao odobrenje skupštine Piškornice d.o.o. kao tvrtke majke tvrtke Piškornica SO. Koliko se sjećam ja sam bila prisutna skupštini TD Piškornica d.o.o. to je bilo negdje u ljeto 2017. godine, a bila sam prisutna iz razloga što se govorilo o konsolidiranim financijskim izvješćima za razdoblje kada je moj knjigovodstveni servis obrađivao te dokumente, te na kojoj skupštini je i usvojeno konsolidirano izvješće, te je dana razrješnica direktoru ovdje optuženiku.

Moglo bi se provjeriti kroz sadržaj zapisnika jesam li točno o ovome rekla, postojao je i tonski zapis, skupština je održana u Varaždinu. Ja osobno nisam primijetila nikakvih nepravilnosti vezanih uz pitanje isplata o kojima sam govorila a ovdje optuženiku – zaključila je Pernjak, koja osim što je obavljala posao računovodstva za navedene tvrtke, obavlja i posao stalnog sudskog vještaka za računovodstvo i financije od 2012. godine na Županijskom sudu u Varaždinu.

Suđenje se još održalo i danas gdje su svjedočile zaposlenice Katica Zobec i Mihaela Juranić, no prema našim informacijama ključno će biti svjedočenje trojice župana Darka Korena, Željka Kolara i Matije Posavca te bivšeg potpredsjednika Vlade RH i saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara.

kava

Marijan Sušenj/Pixsell

Kako doznajemo, prema njihovim iskazima orijentirat će se i obrana koja očito ima dokaze koji potvrđuju da je Jozinović imao ovlasti za isplatu bonusa, a što se i poklapa s jučerašnjim svjedočenjem računovotkinje Sanje Pernjak.

Neki od naših sugovornika, koji su htjeli ostati anonimni zbog same osjetljivosti slučaja, smatraju kako bi za neke župane ovo suđenje moglo značiti i njihov politički kraj.

Redakcijski tekst