Bivša gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić sporazumno je na Županijskom sudu osuđena na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu i sporednu novčanu kaznu u slučaju protiv bivše državne tajnice Josipe Čuline (ranije Rimac) koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, doznaje se na sudu.

Turbić je nakon nagodbe s Uskokom izrečena kazna od godine i pol zatvora, od čega će morati odslužiti pola godine, dok joj je preostali dio kazne uvjetovan time da u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Kako je u istražnom zatvoru bila nepuna dva mjeseca, Turbić će provesti iza rešetaka nešto više od četiri mjeseca. Uz to, izrečena joj je sporedna novčana kazna od 10.000 eura, a oduzeta joj je i protupravna imovinska korist od 5500 eura.

Bivša HDZ-ova gradonačelnica Gračaca priznala je optužbe prema kojima je na zahtjev Josipe Rimac, od kraja 2019. do svibnja 2020., za mito od 5500 eura namještala natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

Turbić je 11. okrivljenica koja se nagodila s tužiteljstvom u predmetu kojim je obuhvaćeno ukupno 27 osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Krajem travnja je na temelju nagodbe osuđen nekadašnji kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, također na djelomično uvjetnu kaznu od godinu i pol zatvora sa četverogodišnjim rokom kušnje s time da šest mjeseci mora, a dobio je i novčanu kaznu od 10.400 eura.

Među optuženima više državnih i lokalnih dužnosnika te poduzetnika

Prije Tokmačije s Uskokom su se nagodili bivši ravnatelj Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, optužene Nevenka Benić, Terezija Marić, Ivana Fišter, poduzetnik Ante Sladić te pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Svi osim Sladića, koji je za davanje mita za sređivanje uvjeta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima dobio djelomično uvjetnu kaznu, od koje će sedam mjeseci morati provesti u zatvoru, nagodili su se za uvjetne kazne ili rad za opće dobro.

Prvu optužnicu protiv tzv. kninske kraljice, osumnjičene i u aferi Vjetroelektrane, Uskok je podnio u veljači prošle godine. Među optuženima se našlo više državnih i lokalnih dužnosnika, poduzetnika, ali i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Iskaz Ane Mandac iz slučaja protiv tadašnje Rimac doveo je među ostalim i do progona Darka Horvata, prvog ministra uhićenog za mandata, iz čega su proizašli i postupci protiv bivših HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te potpredsjednik vlade Borisa Miloševića iz SDSS-a.

Bivša državna tajnica i kninska gradonačelnica u rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja provela četiri mjeseca. Zbog poruka koje su Uskok i policija pronašli u njenom mobitelu proizašla je i afera u kojoj se spominje osoba inicijala A. P., a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Žalac, ovoga puta zbog trošenja europskog novca.

Sjednica optužnog vijeća koje treba odlučiti o osnovanosti prve korupcijske optužnice protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice odgođena je krajem travnja jer nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice zbog otkazivanja punomoći branitelja jednog od optuženika i njegovog nedolaska na sud. Iduće ročište je zakazano za 15. lipnja.