Biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u srijedu su iz Sarajeva poručili kako ostaju jedinstveni i solidarni u nastojanjima za očuvanje cjeline hrvatskog naroda i vjernika te u pozivu na duhovnu obnovu i ustrajavanje na kršćanskim korijenima kao temeljima suvremenog društva.

U Sarajevu je održano zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija. Biskupske konferencije iz Hrvatske i BiH redovito se sastaju jednom godišnje kako bi razmatrali stanje u Crkvi i položaj vjernika u dvije države, a sarajevsko okupljanje bilo je 26. po redu.

Zagrebački nadbiskup kardinal Dražen Kutleša kazao je na početku zasjedanja kako to simbolizira ne samo jedinstvo Crkve, nego i duboku povezanost naroda i vjernika.

“Iako politički razdvojeni državnim granicama (oni) ostaju neodvojivo sjedinjeni u vjeri i kulturi. Prisutnost i zajedništvo naših konferencija svjedočanstvo su naše međusobne podrške i solidarnosti”, kazao je u Sarajevu zagrebački nadbiskup.

Istaknuo je kako Crkva u Hrvatskoj “stoji uz svoju braću i sestre u Bosni i Hercegovini”, a dužnost biskupa kao pastira ostaje biti mostovima pomirenja, ljubavi i mira.

Snažna potpora ubrzanju europskih integracija BiH

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić je podsjetio kako se BiH nalazi u važnom trenutku za njezinu budućnost nadajući se ubrzanom procesu europskih integracija, što Biskupska konferencija BiH snažno podupire, a izrazitu zahvalnost za potporu na tom putu iskazuje Hrvatskoj i njenoj sadašnjoj vlasti.

“Činimo to kao kršćani radi potrebe postizanja viših pravnih standarda i usvajanja boljih zakonskih rješenja, zaštite sigurnosti, dostojanstva i pojedinačnih prava svakoga čovjeka i kolektivnih prava svih naroda, koja bi u tom slučaju bila više poštovana”, rekao je vrhbosanski nadbiskup. “Uvjereni smo također da bi takvo podizanje standarda pravne zaštite uvelike pomoglo svim ljudima, narodima i samoj državi”, dodao je.

Po njegovim riječima, to bi pomoglo učvršćivanju mira, društvenoga sklada i štitilo bi od manipulacija, preglasavanja i ponižavanja dostojanstva onih koji su u manjini. Stoga se, kako je istaknuo, takvim novim ustavnim i zakonskim rješenjima, “koja će štititi pojedinačna prava čovjeka i etiku legitimnog predstavljanja kolektivnih identiteta, raduje ponajviše hrvatski narod”.

“Argument mira” kojega sadašnji teritorij EU nudi od 1945., trebao bi biti najvažniji dokaz koliko je proces europskih integracija važan, kazao je vrhbosanski nadbiskup,

Vukšić je istaknuo kako su dvije konferencije posebice posvećene dušobrižništvu za hrvatske katolike u svijetu diljem više od 180 zajednica u različitim državama, a zajednički rade na i poboljšanju procesa izobrazbe svećenika u obje zemlje.

Pomoć potrebitima, solidarnost i zajedništvo

Monsinjor Bože Radoš, varaždinski biskup, novinarima je kazao kako crkva u dvije države diše poput jedne duše, a skrb za vjernike posebice iskazuju preko nacionalnih Caritasa, uključujući tu tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH što ga hrvatski Caritas organizira već 18 godina. Istaknuo je kako je iz godine u godinu sve više onih koje žele donirati potrebitima, što ohrabruje, posebice stoga jer je pomoć namijenjena svim ljudima.

“Nastojimo time širiti solidarnost i zajedništvo”, kazao je biskup Radoš.

Odgovarajući na pitanje o demografskim trendovima u Hrvatskoj varaždinski je biskup kazao je kako je bolno pitanje za sve u Hrvatskoj.

“Vjerujem da je to zajedničko pitanje svih. To je pitanje na samo politike i Crkve”, kazao je Radoš uz konstataciju kako se čini da su negativni trendovi odlaska donekle zaustavljeni jer se neki ljudi i vraćaju, a otvaraju nova radna mjesta. “To pokazuje da ima načina”, kaže biskup Radoš.