U velikogoričkoj župi bl. Alojzija Stepinca na 20. obljetnicu beatifikacije hrvatskog blaženika 3. listopada večernje misno slavlje predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić koji je zahvalio „Ocu nebeskom za taj sveti dar Zagrebačkoj nadbiskupiji, Lijepoj našoj Domovini – dar Crkvi Božjoj u Hrvata i po svem svijetu“.

Spominjući da blaženikovo puno ime glasi ‘Alojzije Viktor’ – što  znači ‘Pobjednik’, biskup Pozaić rekao je da je kardinal Stepinac proživio mnoge nevolje, križeve – i nadvladao ih je. “I mi se s pravom smijemo nadati, da će iz ove posljednje navale mraka, laži i protivljenja kanonizaciji, izaći kao još veći pobjednik”, poručio je biskup.

Mons. Pozaić primijetio je da dok se čeka formalni čin kanonizacije, ona se već događa i na crkvenom i na svjetovnom području.

Govoreći o „kanonizaciji na crkvenom području“, biskup Pozaić naveo je da je kardinal Gerhard Müller, još kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, u knjizi ‘Razgovor o nadi’, o našem blaženiku napisao: ‘Ta slava plemenitoga hrvatskoga naroda, čovjek duboke vjere i svetac koji je na poseban način ostvario Božju riječ u svojem životu i djelovanju… U tom smislu izričem želju da se njegov grob u prezbiteriju zagrebačke katedrale pretvori u važno središte međunarodnog hodočašća koje će privući mnoge vjernike, posebice pastire, da mole i časte toga mučenika slobode savjesti u vršenju pastoralne ljubavi’.

Tumačeći kako se „kanonizacija već događa i na svjetovnom području“, biskup je spomenuo da je na zadarskoj promociji knjige ‘Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca’ 7. veljače ove godine, sudjelovala i jedna sutkinja iz Njemačke, Claudia Stahl.  Kad je upoznala Stepinca, naučila hrvatski jezik. Posvetila se proučavanju Stepinčeva djela te objavila obimnu knjigu na njemačkom jeziku. A u Hrvatsku je došla kako bi promicala novu ideju: da se Stepinca proglasi zaštitnikom sudaca i odvjetnika. O blaženiku je rekla: ‘Bio je optimističan, strpljiv, vjeran Bogu. Samo tjedan dana prije smrti osvrnuo se na nepravednu presudu, koja je postupno dovela do njegovog ubojstva. To mora biti upozorenje nama sucima, pravnicima, pravosuđu, da sudimo uvijek neovisno, zastupamo samo istinu i pravednost’.

Biskup Pozaić istaknuo je da je u vrijeme posvudašnje agresije bezbožne i komunističke ideologije, i terora, blaženik hrabro i vjerno, i ponosno, branio svetu vjeru, prava i dostojanstvo čovjeka, obitelji i hrvatskoga naroda. „Ni danas nismo pošteđeni od sila Zla koje razaraju istinu o čovjeku, koje razaraju biblijsko-teološku antropologiju, samo se danas drukčije nazivaju, mnogo podmuklije, pa čak i umiljato, pod krinkom nekih navodnih prava“, rekao je mons. Pozaić.

Istaknuvši da je mučenik Alojzije naš svetac i naš ponos, mons. Pozaić poručio je da “nam treba takav svetac: za obnovu i proslavu svete vjere, Crkve i naroda”.

Na misi su koncelebrirali domaći župnik preč. Josip Ružman i dvadesetak svećenika. Svečano poldanje misno slavlje predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati preč. Matija Pavlaković.

prigorski.hr/ika.hr