Biskup Mrzljak pohodio spomen ćeliju bl. Alojzija Stepinca u Lepoglavi

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Vjera Biskup Mrzljak pohodio spomen ćeliju bl. Alojzija Stepinca u Lepoglavi

Foto: Marko Domiter/Vž biskupija


Apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak, pohodio je nedjelju 27. listopada zatvorenike u Kaznionici u Lepoglavi te tim povodom predslavio misno slavlje, javlja Varaždinska biskupija.

Sveta misa proslavljena je u kapeli blaženog Alojzija Stepinca koji je i sam bio sužanj u toj kaznionici, sve do 5. prosinca 1951. kada je premješten iz Lepoglave u kućni pritvor u Krašiću. U zajedništvu s biskupom bili su njegov tajnik vlč. Marko Domiter i vlč. Mladen Cikač, župni vikar u Župi Nedelišće koji trenutno zbog zdravstvene spriječenosti lepoglavskog župnika mons. Andrije Kišičeka vrši službu zatvorskog dušobrižnika.

Na početku misnog slavlja biskup Mrzljak je podsjetio kako je vjera slobodan izbor svakog čovjeka. Odgovor Bogu može biti da, ali i ne. Isus, koji je došao na zemlju, pokazao nam je put. Pokazao nam je kako trebamo ići, poručio je u uvodu euharistijskog slavlja mons. Josip Mrzljak.

U svojoj propovijedi zatvorenicima lepoglavske kaznionice biskup je razmatrao nad misnim čitanjem iz Evanđelja po Luki u kojem Isus kazuje prispodobu o  farizeju i cariniku, odnosno različitom pristupu molitvi kojeg su pokazali u hramu. Farizej moli uspravno i ‘svisoka’, dok se carinik, grešnik onoga vremena, skrušeno iz zadnjeg reda udarao u prsa moleći Boga za milost i oproštenje.

– Molitva je razgovor s Bogom. Često puno toga što mislimo ne izgovorimo nikome, već ostaje u nama skriveno. Kada govorimo o tome da je molitva razgovor s Bogom, tada ta molitva može biti ono što mi mislimo kada razmišljamo o životu, sebi samima, odnosu prema Bogu, itd. Da bismo s nekime ušli u razgovor, moramo se poznati. Slično je i s molitvom. Moramo upoznati Boga i vidjeti tko je on – poručio je biskup Josip Mrzljak.

Nakon svete mise biskup Mrzljak je posjetio spomen ćeliju u lepoglavskoj kaznionici u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac pet godina bio uznik.

prigorski.hr

Facebook Comments