ika.hr
ika.hr

Biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljenu kapelu Sv. Donata u Ivancu

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u nedjelju 12. kolovoza misu i blagoslovio obnovljenu kapelu Sv. Donata u Ivancu. Slavlje je počelo molitvom svetom Donatu u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Ivancu koju je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s domaćim župnikom Zoranom Gložinićem i drugim svećenicima, a nastavljeno je procesijom svećenika i vjernika do kapele.

U propovijedi biskup Mrzljak podsjetio je kako se spominjući svetog Donata, božjeg ugodnika i sveca, „na neki način vraćamo u prva stoljeća kršćanstva, u same početke Crkve”. To vrijeme nam itekako može biti uzor kako živjeti svoju vjeru, kazao je biskup. Govoreći o sv. Donatu, rekao je da je on izabrao put nasljedovanja Isusa Krista, što je u ono vrijeme itekako bilo pogibeljno. „Danas kada se spominjemo prvih mučenika želimo se povezati s tim vremenom i pitati se kako su oni mogli biti tako čvrsti u vjeri. Kada su prvim kršćanima zabranjivali sastajanje oni su kazali kako bez nedjelje i Kruha Života ne mogu živjeti.

Usporedimo li kršćane iz 3. ili 4. stoljeća s današnjim kršćaninom, kada bi nas netko pitao možemo li živjeti bez nedjelje, bez mise, velika većina bi odgovorila potvrdno. Prvi kršćani su to razumjeli, dok mi danas u Hrvatskoj, ali i kršćanskoj Europi, možemo bez nedjeljne euharistije, nakon čega se pitamo zašto smo slabi kršćani. Odgovor glasi da nam nedjelja, kao Dan Gospodnji, ne znači puno. Nedjelja je u prvom redu susret nas kršćana da bismo se nahranili Božjom Riječi i Kruhom Života. Zato nam je Isus ostavio samoga sebe. Pravi je život kada možemo biti Isusovi svjedoci u vremenu u kojem živimo.

U Hrvatskoj s ponosom ćemo reći kako nas je gotovo 90 posto vjernika katolika, ali kada se prebrojimo nedjeljom na euharistiji, onda nas ima možda petnaestak posto. Stoga se i ne treba čuditi da i nismo neka snaga koja se pokazuje, nismo oni koje se može vidjeti na djelu. Nije dovoljno samo krstiti se i, kako često čujemo onaj izraz, ‘zbaviti sve sakramente’.

Nedjelja je nezaobilazni dan za kršćane jer ne možemo živjeti bez hrane Kruha Života. Bog nam to nije dao kako bi nas opteretio, pokvario planove ili nam nešto zabranio. Kako možemo živjeti u duhovnom životu, ako taj duhovni život ne hranimo? Božja Riječ, molitva, euharistija, pričest, to je snaga života koju Crkva čuva i daje. Kada danas blagoslivljamo obnovljenu kapelu Sv. Donata sigurno da smo učinili dobro djelo, jer smo ovime obnovili i svoju vjeru”, kazao je u homiliji biskup Mrzljak.

Župnik Gložinić na kraju euharistijskog slavlja iznio je nekoliko podataka iz povijesti kapele Sv. Donata.

prigorski.hr/ika.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

danijela glavosek

Nezavisna Danijela Glavosek Kovačić stavlja u mirovanje mandat u koprivničkom Gradskom vijeću

KOPRIVNICA – Danijela Glavosek Kovačić, nezavisna vijećnica Gradskog vijeća Grada Koprivnice na današnjoj konferenciji za …

odred14

FOTO Obilježena godišnjica napada na partizansku bolnicu Stupe

Na današnji dan 21. rujna 1943. godine pala je bolnica Stupe i pobijeni su ranjenici …