Biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljene kapele u župi Kuzminec

14. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljene kapele u župi Kuzminec


U nedjelju 13. svibnja varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak blagoslovio je obnovljene kapele u župi Kuzminec, gdje su na poticaj mjesnog župnika Igora Radašića i župnog vijeća u potpunosti obnovljene kapele u Kutnjaku i Gorici.

 Kapela u Kutnjaku posvećena je Svetoj Jeleni Križarici i spominje se u kanonskim vizitacijama početkom 17. stoljeća. Prvotno je bila građena od drveta, dok je današnja kapela sagrađena 1763. godine u barkonom stilu i djelo je talijanskog graditelja Valentina Alpaga. Prepoznatljiva je po vitkom tornju na pročelju crkve. Kako je dio krova iznad sakristije bio u izrazito lošem stanju, a i ostali dijelovi crkve su kroz desetljeća korištenja vidno bili oronuli, pristupilo se temeljitoj obnovi. Tako je obnovljena krovna konstrukcija i postavljen novi crijep. Popravljena su oštećenja na vanjskoj fasadi i tornju, te je cijela kapela nanovo obojana; a također je osvježena i unutrašnja žbuka. Izrađeno je i novih deset klupa u barkonom stilu.

DSC02854

Biskupa su u velikom broju dočekali mještani sela Kutnjak ispred svoje kapelice. U 11 sati započela je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predslavio biskup varaždinski Josip Mrzljak, a susalavili su velečasni Nikola Tomašević biskupov tajnik i župnik kuzminečki velečasni Igor Radašić. U ime župne zajednice biskupa je pozdravila vjeroučiteljica Barbara Sakač Novak zahvalivši mu za dolazak i svaku pomoć koju biskupija pruža ovoj maloj zajednici.

DSC02834

Biskup je u svojoj propovjedi govorio o nedjelji kao najstarijem kršćanskom blagdanu, koji je nastao na izvanrednom događaju u ljudskoj povijesti uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista, te je od tada nama kršćanima svaka nedjelja blagdan Isusovog uskrsnuća. Osvrnuo se i na Sveti križ koji je pronašla Sveta Jelena Križarica, zaštitnica ovog sela, a koji je najsvetiji simbol i temelj naše vjere u živoga Krista.

Euharistijsko slavlje svečanim pjevanjem uzveličao je zbor mladih “Ihthis” iz župe Svetog Franje Asiškog (Veliki Bukovec).

DSC02873

Na kraju mise župnik Igor Radašić zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju, a posebno je zahvalio svima koji su pomogli obnovu i uređenje kapele u Kutnjaku. Osobito je zahvalio načelniku Općine Legrad, Općini Rasinja, županu i županiji Koprivničko-križevačkoj, te Varaždinskoj biskupiji, tvrtkama izvođačima radova te pojedincima koji su pomogli novčano, u materijalu i radovima na obnovi koja je stajala 161.000 kuna.

Također su se ove godine u selu Kutnjaku, povodom blagdana svetog Florijana, okupila vatrogasna društava sa područja župe Kuzminec (DVD Kutnjak-Antolovec, DVD Kuzminec, DVD Koledinec, DVD Gorica-Grbaševec), koja su svečanim postrojavanjem dočekali biskupa ispred crkve. Biskup Josip Mrzljak tom prigodom blagoslovio je vatrogasne barjake i vatrogasce, kao i njihov rad.

DSC02930

Događaju su nazočili i visoki predstavnici župan koprivničko-križevački Darko Koren, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, zamjenica načelnika Općine Legrad Kristina Turk te ostali općinski vijećnici.

DSC02883

DSC02712

Selo Gorica, nekadašnja župa u kojoj se spominje crkva Svetog Ivana, stradalo je u osmanlijskim osvajanjima u 16. stoljeću, te se od tada nikada nije obnovila niti župa, niti porušena crkva. Crkvenim ustrojem od tada pripada župi Kuzminec. Tek 2000. godine mještani podižu kapelicu Svetog Jakova starijeg apostola, na kojoj su u protekle dvije godine napravljeni mnogi radovi: dotrajala šindra promijenjena je novim crijepom, u tornjić je postavljeno i eliktrificirano novo zvono, a u svetištu je naslikana nova oltarna freska svetog Jakova. Osvježena je unutrašnja žbuka, te vanjska fasada. Mještani sela Gorica prigodom dolaska biskupa obnovili su i kameno raspelo u središtu sela, kao i ogradu oko njega.

DSC03143

Osobit pozdrav, dirljivim govorom, uputio je Nikola Votuc, zapovjednik vatrogasnog društva Gorica-Grbaševac, koji se zahvalio preuzvišenom ocu biskupu na njegovom pohodu, te je pohvalio domaćeg župnika Igora Radašića na svom njegovom zalaganju i naporima da ovo mjesto opet zaživi.

Svečana sveta misa započela je u 18 sati, a predvodio ju je biskup Josip Mrzljak u zajedništvu sa domaćim župnikom i velečasnim Nikolom Tomaševićem.

DSC03283

U svojoj homilji biskup je naglasio kako svi mi unatoč našim razlikama u spolu, zvanju i porijeklu imamo zajedništvo po krštenju. Te smo, kao vjernici, pozvani trajno promišljati o njegovu značenju, i upravo živeći, po tom krštenju, naš kršćanski život treba hrabro prihvatiti križ, odnosno poteškoće i životne prepreke, ali uvijek s ljubavlju i žrtvovanjem za Boga i bližnjega.

Liturgijsko slavlje pjesmom je pratio muški zbor “Svetog Franje Asiškog” iz župe Veliki Bukovec. Na kraju se biskup posebno zahvalio župniku Igoru Radašiću, te istaknuo kako i ovom obnovom nitko nije osiromašio, a svi su zajedno bogatiji i oplemenjeni djelom koje govori o snazi njihove vjere u Krista.

DSC03272

Slavlju su nazočili načelnik općine Rasinja Danimir Kolman i predsjednik rasinjskog Općinskog vijeća Zvonomir Fajfarić, koji su se zajedno sa gostima pridružili večeri koju su pripremili mještani sela Gorica i kuzminečki župnik.

U obje obnovljene kapele postavljene su i mramorne spomen ploče kojima je ovjekovječen pohod varaždinskog biskupa ovim mjestima, koja su unatoč izumiranju pokazala kako žarko čuvaju vjeru svojih predaka.

Dražen Galenić/prigorski.hr