Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je 2. ožujka u bjelovarskoj katedrali sv. Terezije Avilske misu za mir u Ukrajini te za žrtve rata.

Koncelebrirali su preč. Josip Stipančević, biskupijski ekonom, vlč. Branko Fresl, katedralni župnik te vlč. Dejan Fortuna i vlč. Mislav Dabac, župni vikari u katedralnoj župi. Liturgijsko pjevanje je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Ivane Matkov.

Biskup Huzjak se u homiliji osvrnuo na naviještenu Riječ. „Ono što danas osluškujemo jest i naš temeljni stav: priznajemo se potrebnima Boga. Naš temeljni stav je pred Bogom da se u Njega uzdamo i da molimo. Pred Bogom stojimo u molitvi i za mir u svijetu, posebno u Ukrajini. Imamo i sami bolno iskustvo domovinskog rata te dobro razumijemo što ljudska mržnja i zlo mogu učiniti. Zato smo danas ujedinjeni u ovoj euharistiji i molimo za prestanak sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i svih sukoba u svijetu, gdje čovjek mržnjom ili osvajačkim pretenzijama ustaje na drugog čovjeka ili na njegov dom”.

„Slušajući kraljicu Esteru koju je obuzela smrtna tjeskoba i briga za povjereni narod kojemu je pripadala i služila, ali je shvatila da je samo Bog može čuti i biti joj snaga i pomoć, i mi se okrenimo Bogu i molimo za toliko potreban mir u čitavom svijetu, znajući da i naša nastojanja, ljudska nastojanja oko mira i pravde su zapravo nedostatna te jedino u Boga stavljamo svoje pouzdanje. Neka On obrati naša srca i naše misli k sebi te budemo suradnici mira, donosioci radosne vijesti i izgraditelji naše Crkve i boljega svijeta”, zaključio je biskup Huzjak.

Molitva na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) za za žrtve rata u Ukrajini i za mir i prestanak sukoba uključena je u mise koje su u četvrtak, 2. ožujka, slavljene u župama Bjelovarsko-križevačke biskupije.