Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predvodio je u nedjelju 23. lipnja u crkvi Sv. Katarine u Satnici, filijali župe Petrijevci, euharistijsko slavlje i podijelio sakrament krštenja petom djetetu u obitelji Željka i Mirele Juhas.

Uvodni obred prihvaćanja u zajednicu Crkve malene Pije Katarine započeo je domaći župnik Matej Glavica. Oslanjajući se na nedjeljni evanđeoski tekst, mons. Ćurić potaknuo je vjernike da se, baš kao što je Isus upitao svoje učenike, i oni sami zapitaju tko je Isus za nas. Naglasivši kako je važno da se vjera svakoga od nas živi i izgrađuje uvijek kao osobna vjera, osobno iskustvo i osobni kršćanski put nasljedovanja Isusa Krista, dodao je kako nitko na tome putu nije sam jer svi po sakramentu krštenja pripadamo zajednici Božjega naroda, Crkvi.

“Upravo se zbog toga vjera svakoga kršćanina uvijek treba oslanjati na vjeru Crkve, što je u prvom redu apostolska vjera. Vjera je to koja svjedoči da se sam Bog utjelovio u Isusu Kristu, da je bio raspet, da je umro i da je uskrsnuo. S tim Isusom, koji se utjelovio, bio raspet i uskrsnuo, mi smo združeni”, rekao je biskup Ćurić.

Ističući prigodu krštenja petog djeteta u jednoj obitelji, mons. Ćurić naglasio je kako je to „prilika i svima nama podsjetiti se da nam taj sakrament otvara vrata vječnoga života jer se krštenjem ucjepljujemo na Kristov život, te u zajedništvu s njim, i mi sami postajemo Božji sinovi i kćeri. Upravo tako trebamo međusobno živjeti, kao braća i sestre, pažljivi i puni dobrote, suosjećajući posebno s onima koji su u najvećoj potrebi, s najmanjima, najslabijima, siromašnima, bolesnima.

Poziv je to i da ne zaboravimo da je Isus pobjednik nad svakim našim grijehom i da svojim milosrđem i opraštanjem On liječi našu, grijehom ranjenu, ljudsku narav, i poziva nas da nakon grijeha uvijek iznova ustanemo, da krenemo putem obraćenja istovremeno opraštajući jedni drugima. To je ono bogatstvo Božjega dara koje mi nazivamo krsna milost i živimo ga i svjedočimo kao krsni poziv u svakoj dobi i svakoj prilici”, zaključio je biskup.

Na kraju misnog i krsnog slavlja, župnik Glavica izrazio je dobrodošlicu i zahvalnost biskupu Ćuriću. Uime cijele župne zajednice čestitao mu je na biskupskom posvećenju, izrazivši radost zbog njegova prvog dolaska kao biskupa u ovu župnu zajednicu te je čestitao obitelji Juhas na prihvaćanju dara života.

Zahvaljujući na sudjelovanju okupljene zajednice biskup Ćurić na kraju je istaknuo kako bi ovakva slavlja trebala biti poticaj i ohrabrenje i drugim obiteljima, osobito mladima. Čestitao je na uočenom skladu u župnoj zajednici te naglasio potrebu uključivanja filijalne zajednice u aktivnosti čitave župe i pozvao vjernike da nastoje uvijek rado odgovarati na poticaje župnika. Biskup je nakon misnog slavlja pohodio obitelj krštenice u njihovu domu i prigodno ih darivao uime Đakovačko-osječke nadbiskupije.

ika.hr