BIOENERGANA NA ULAZU U KRIŽEVCE? Vijećnici HDS-a napustili sjednicu, vladajući skinuli točku s dnevnog reda

15. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci BIOENERGANA NA ULAZU U KRIŽEVCE? Vijećnici HDS-a napustili sjednicu, vladajući skinuli točku s dnevnog reda


Žustro je bilo na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca. Naime, vijećnik Denis Maksić (HDS) je pod točkom dnevnog reda koja se odnosila na križevačke ustanove otvorio nekoliko tema.

-Ukazivali smo na problem kod izbora v.d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe i da nije sve provedeno na zakonit način. I dalje tako smatramo – rekao je Maksić i osvrnuo se na najavljeni projekt izgradnje bioenergane na ulazu u Križevce.

-Radimo si zagađivača u našem okolišu, a nismo proveli ni istraživanja što o tome misle u okolnim selima, Majurcu, Lemešu Križevačkom, Balatinu i djelu Križevaca. Postavljamo biološku bombu i zagadit ćemo cijeli kraj – rekao je Maksić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović prekinuo je vijećnika rekavši mu kako je točka dnevnog reda vezana na ustanove. -Ne znam kakve veze ima bioplinara s ustanovama – upozorio je Katanović Maksića.

Maksić je napomenuo kako će bioenerganom u zoni Gornji Čret Grad izgubiti daljnje ulagače i kako se planira izgraditi biološka bomba. -U široj našoj okolici izvan Hrvatske takve bioenergane izbacuju iz projekata, a kod nas se razvijaju. Trebamo graditi agrocentar za voće i povrće, a mi ćemo skladištiti otpadne tvari. Kad se bude razvijao miris od raspadanja tih tvari bit će nam puno gore i teže za sve nas koji živimo ovdje – poručio je Maksić i krenuo govoriti o kinu.

Predsjednik Vijeća u tom trenutku prekinuo je vijećnika koji je rekao da vijećnici HDS-a napuštaju sjednicu. Katanović je dodao kako neće dopustiti da se radi cirkus od sjednice.

U videu pogledajte trenutak kad su vijećnici HDS-a napustili sjednicu

Pod točkom dnevnog reda Katanović je ponovio kako vijećnik ne poštuje Gradsko vijeće, a ni građane te kako je danas odrađena i druga sjednica Povjerenstva koja odlučuje o projektu izgradnje bioenergane.

-Razmišljali smo da se ne bi dogodilo da se mene, gradonačelnika ili zamjenika dovodi u vezu oko ovoga ili da želimo progurati nečije interese, a radi se o kvalitetnom projektu. Predlažem da raspravimo o ovome i da za osam dana održimo novu sjednicu Gradskog vijeća. U raspravi neka sudjeluje i potencijalni investitor – kazao je Katanović.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn rekao je kako su došle dvije ponude. Povjerenstvo smo proširili sa stručnim kadrom Komunalnog poduzeća Križevci i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Danas je održana druga sjednica Povjerenstva. Materijale ste dobili sinoć, a mi smo donijeli odluku.

Neću reći kakva je odluka, ali vjerujem da naslućujute. Tehnologija je vrlo specifična. U okruženju od 30 kilometara ima različitih takvih postrojenja s različitim tehnologijama i efektima. Najpoštenije je da se za tu točku održi još jedna sjednica u sljedećih osam dana.

Sve što radimo, radimo u dogovoru s građanima. Investitor je bio spreman doći na sjednicu, ali vijećnici su izveli performans ne poštujući pravilnik o radu Gradskog vijeća. Investitor i Grad zaslužuju više poštovanja i odgovornosti za dužnost na koju ste birani. Neka se spusti točka sa sjednice Gradskog vijeća – rekao je Rajn i dodao kako postoji i drugi investitor.

-Veselo društvo koje je otišlo već je odbijalo investitore unazad deset godina. Ako ćemo takvu sliku slati onda nije jasno na što se referiraju, jer je tamo najviše površina pod kukuruzom. Površinu obrađuje netko tko je u tom trenutku bio pogodan da dobije površinu od 22 hektara direktnim ugovorom.

Pola zone je komunalno opremljeno i urbanističkim planom i pripremljeno za gospodarske aktivnosti, a sve ostalo je na razini osnovnoškolske ili niže dobi. Skinite točku i u sljedećih osam dana nek Klubovi vijećnika rasprave. Investitori zaslužuju više – zaključio je Rajn.

Vijećnici su skinuli točku s dnevnog reda, a Katanović je predložio da se sjednica održati putem videa već u ponedjeljak.

O odlasku sa sjednice Gradskog vijeća HDS-ovi vijećnici oglasili su se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca, gradski vijećnici HDS-a Denis Maksić i Jadranka Stručić napustili su sjednicu nakon četvrte točke dnevnog reda.

Razlog toga je ponašanje gradskog vodstva na čelu s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima, koje je totalno neozbiljno i u krajnju ruku bezobrazno. Takvim ponašanjem podcjenjuju građane koji su ih izabrali, gradske vijećnike te članove odbora.

Materijali za 24. Sjednicu Gradskog vijeća Grada Križevaca dolazili su kroz cijeli tjedan. Točke su skidane pa vraćane, neke i dodavane, a neki materijali nisi došli niti na dan sjednice. Na odborima koji su sazvani nisu prisutni niti gradonačelnik niti njegovi zamjenici, sva trojica profesionalci koji grad koštaju skoro milijun kuna godišnje, a na pitanja koja su tamo postavljena u većini slučajeva se ne dobije odgovor jer pročelnici i pravna služba ne zna odgovor.

Neke odluke koje se danas donose nisu u skladu sa zakonom, a ima i elemenata za kaznenu odgovornost. Prepuštamo koaliciji SDP-Nezavisni vijećnici Danijela Šaška-HSS-Mreža da sami donesu odluku o prodaji starog kina budući da je na tom obećanju gradonačelnik sa zamjenicima dobio izbore. Ne želimo sudjelovati u donošenju odluke kojom će Grad pretrpjeti dodatnu štetu.

Sjećamo se da je ne tako davno gradonačelnik izjavio da će se zgrada kina rekonstruirati i obnoviti, a za to je Grad dobio 150.000,00 kuna za projektnu dokumentaciju? Što će biti s tim novcem, hoće li ih Grad morati vraćati buduće odustaje od projekta? To je svjesno nanošenje financijske štete Gradu za što postoje zakonske sankcije.

Sadašnje vodstvo Grada naslijedilo je uređenu zapadu stranu poslovne zone G. Čret i dva proizvodna pogona u njoj. Nakon tri godine mandata još uvijek je tako. U donošenju odluke, za koji je materijal stigao danas uoči Gradskog vijeća, vijećnici HDS-a ne mogu sudjelovati jer nisu dovoljno upoznati, no navedena koalicija ima dovoljno ruku da donese i tu odluku.

Vijećnici HDS-a ne žele sudjelovati u takvim mutnim radnjama. Koalicija SDP-Nezavisni vijećnici Danijela Šaška-HSS-Mreža ima većinu i sve odluke može donositi samostalno bez oporbe kao što su radili i do sada i odbijali svaki naš prijedlog iako je bio konstruktivan i na dobrobit građana grada Križevaca.

Prodajete kino? Prihvaćate nezakonito izvješće? Gradite bioenerganu u Čretu? Imate dovoljno ruku pa izglasajte!, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDS-a Križevci.

 

Facebook Comments