Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young u ponedjeljak je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija predsjednika Joea Bidena u listopadu je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju republikanci, koji smatraju da je financiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno.

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća istaknula da bi prekid financiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerojatnost od ruske pobjede.

“Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha”, napisala je.

“Nema čarobnog fonda sa sredstima koje su u ovome trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena.”

Do sredine studenoga američko ministarstvo obrane iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Young.

Potrošeno je oko 27,2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijarda za humanitarnu pomoć.