Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u petak je donijelo odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH kojom se jamči da će interese Hrvata u tom tijelu većinski predstavljati zastupnici iz županija s hrvatskom većinom.

Odluka SIP-a na tragu je izmjena izbornog zakona i ustava Federacije BiH koje je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt koji je odredio kako će ubuduće u klubovima konstitutivnih naroda unutar Doma naroda parlamenta Federacije BiH biti po 23 umjesto dosadašnjih 17 zastupnika dok će u klubu pripadnika nacionalnih manjina biti 11 zastupnika.

Prema provedbenoj odluci SIP-a protiv koje su glasala dvojica bošnjačkih članova Suad Arnautović i Ahmet Šantić pojedinačno će najviše hrvatskih zastupnika biti delegirano iz skupština županija u kojima su Hrvati razmjerna ili apsulutna većina stanovnika.

Na taj je način osigurano da legitimni predstavnici hrvatskog naroda izravno izabrani na izborima 2. listopada mogu odlučivati o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH te entitetske vlade a ujedno odlučivati tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda parlamenta BiH.

Iako Dom naroda ne odlučuje o izboru Vijeća ministara BiH to je tijelo bitno jer mora potvrditi sve zakona koje donosi Zastupnički dom.

Dvojica bošnjačkih članova SIP-a svoje glasanje protiv odluke o raspodjeli mandata u federalnom Domu naroda obrazložili su konstatacijom kako je potrebno sačekati pravorijek Ustavnog suda BiH u odnosu na Schmidtovu odluku na koju su se žalili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.