Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik nazvao je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića lašcem i šovinistom nakon što je on danas u Zagrebu izjavio da je Dodik od političke postao sigurnosna prijetnja.

“Denis Bećirović jednako laže bilo da je u Bruxellesu, SAD, Sarajevu ili Zagrebu, pa se može reći da je u lažima bar dosljedan. Za jednog šovinista Bećirović je poprilično samouvjeren u paušalnim ocjenama i etiketiranju drugih i drukčijih”, izjavio je Dodik.
Bošnjački član državnog vrha u Zagrebu se danas odvojeno susreo s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, a na konferenciji za novinare na Pantovčaku snažno je osudio istupe i ponašanje Milorada Dodika.
Rekao je kako je srpski čelnik u BiH postao sigurnosna prijetnja te ga se mora zaustaviti u njegovim antidejtonskim potezima koje bi se mogle odraziti i na cijelu regiju.
Čelnik RS-a je pak ocijenio kako je najbolji demantij Bećirevićevih tvrdnji nedavni istup zapovjednika misije Althea, europskih mirovnih snaga (EUFOR) general bojnika Antona Wesselya koji je istaknuo da u BiH nema sigurnosnih izazova.
Pri tome mu je Dodik predbacio da je s današnjih sastanaka u Zagrebu s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem isključio bosanskohercegovačkog veleposlanika u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa, koji je inače etnički Srbin.
“Zanimljivo je da me sigurnosnom prijetnjom naziva čovjek koji ne može skriti svoje šovinističke ispade uključujući veleposlanika Srbina sa sastanka u Zagrebu”, rekao je Dodik.
Njegove istupe i secesionističke poteze jučer je u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda oštro osudio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, te je pozvao međunarodnu zajednicu da ove prijetnje shvati ozbiljno.
Čelnik Republike Srpske nalazi se i na američkoj ‘crnoj listi’ sankcioniranih dužnosnika zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.