Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja braniteljima BiH u ratu od 1992. do 1995. te partizanskim osloboditeljima u 2. svjetskom ratu u petak je u Bosni i Hercegovini obilježen 25. studenoga, Dan državnosti, iako taj praznik u polovici države, u Republici Srpskoj, i dalje ne priznaju kao zakonit.

Dan državnosti obilježava se na dan kada je 1943., na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH), posebnom rezolucijom BiH definirana kao federalna jedinica u sastavu nove Jugoslavije, čime je ujedno obnovljena njena državnost.

U toj je rezoluciji navedeno i kako BiH “nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska”, odnosno zemlja jednakopravnih naroda.

“Danas šaljemo poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te su poruke danas potrebnije nego ikada”, kazao je u petak u Sarajevu nakon polaganja vijenaca član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On je zajedno sa Željkom Komšićem bio domaćin svečanog primanja u povodu Dana državnosti, na koje su došli gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora uključujući zamjenicu američkog veleposlanika, ali i veleposlanika Rusije. Sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na primanju nije bila, nastavljajući tako praksu svih ranijih članova Predsjedništva BiH iz reda Srba koji ovaj praznik ne priznaju.

Američko je veleposlanstvo na svojim mrežnim stranicama građanima BiH uputilo posebnu čestitku u povodu Dana državnosti, nakon što je to ranije ovog tjedna osobno u pismu članovima Predsjedništva BiH učinio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

Veleposlanik Velike Britanije Julian Reilly na društvenim je mrežama objavio čestitku koju je članovima državnog vrha BiH uputio kralj Karlo III.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom uporno odbijaju priznati 25. studenoga kao Dan državnosti BiH, a u tom entitetu kao svoj praznik obilježavaju 21. studenog u znak podsjećanja na datum kada je 1995. parafiran Daytonski sporazum.

Dodik je i uoči obilježavanja ovogodišnjeg Dana državnosti ustvrdio kako to nije zakoniti praznik, jer BiH od Daytona do danas nije donijela jedinstveni zakon o državnim praznicima. U dva entiteta istodobno se obilježavaju samo Nova godina i 1. svibnja, a niti o jednom drugom datumu do danas se nisu uspjeli dogovoriti.

Dodik je čak i čestitku američkog predsjednika Bidena označio kao provokaciju.

“Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici američkog veleposlanstva, da 25. studenoga nije praznik BiH”, izjavio je Dodik.

Dan 25. studenoga bio je republički praznik u BiH unutar socijalističke Jugoslavije, a kao Dan državnosti preuzela ga je Republika BiH koja je proglašena 1992. godine.

Daytonski je sporazum predvidio da današnja BiH kao sljednica te republike nastavlja provoditi sve njene zakone uključujući i zakon o državnim praznicima, sve dok se oni ne zamijene nekim novima pa se 25. studenog obilježava po tom načelu pravnog kontinuiteta.