Administracija predsjednika Joea Bidena u četvrtak je objavila sažetak izvješća o povlačenju SAD-a iz Afganistana, poručivši kako “nije bilo znakova da bi više vremena, sredstava ili više Amerikanaca” moglo iz temelja promijeniti situaciju, dok je prethodnik Donald Trump okrivljen da je ograničio opcije.

U dokumentu od 12 stranica Bijela kuća oštro je kritizirala administraciju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, poručivši da je Biden naslijedio kaotičnu, iscrpljenu operaciju u Afganistanu koja je uvelike ograničila mogućnosti odgovora.

“Tranzicije su važne”, kazao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, dodavši da je Biden mogao birati hoće li povući sve američke postrojbe ili obnoviti borbu protiv talibana. Bidenova administracija nije od Trumpove dobila ništa o Afganistanu, navela je Bijela kuća.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u kolovozu 2021., a vlada u Kabulu, koja je imala podršku Zapada, pala je iznenađujućom brzinom.

Američke trupe još su se povlačile za vrijeme pada vlade.

Pod Trumpovom administracijom SAD je sklopio sporazum s talibanima o povlačenju svih američkih postrojbi. Izostanak planiranja kod Trumpove administracije ozbiljno su ograničile Bidenove opcije u Afganistanu, navodi Bijeća kuća.

Bijela kuća je poručila kako je Biden ponosan kako je vojska izvela povlačenja te da i dalje vjeruje kako je odluka o povlačenju bila ispravna.

“Amerika je na jačoj strateškoj osnovi, s više kapaciteta za podupiranje Ukrajine i ispunjavanje naših sigurnosnih obveza diljem svijeta, kao i za konkurenciju s Kinom, jer ne vodi kopneni rat u Afganistanu”, rekao je s tim u vezi glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.