Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se u srijedu da nije kriv za utaju poreza, nakon što je savezna sutkinja u Delawareu rekla da joj treba više vremena da pregleda predloženu nagodbu sa saveznim tužiteljima po kojoj bi Biden izbjegao drugu optužbu za nezakonito posjedovanja oružja.

Rutinsko ročište o izjašnjavanju o krivnji neočekivano se pretvorilo u trosatnu raspravu koja je uključivala diskretne pregovore između odvjetnika i oštra pitanja sutkinje okružnog suda SAD-a Maryellen Noreika.

“Danas ne mogu prihvatiti sporazum o priznanju krivnje”, rekla je, zamolivši strane da je izvijeste zašto bi ga trebala prihvatiti.

To znači da Hunterovi odvjetnici i tužitelji još mogu uvjeriti Noreiku da odobri ispregovaranu nagodbu ili da je promijeni na način koji bi joj bio prihvatljiv.

Hunter Biden nije platio porez na prihod veći od 1,5 milijuna dolara u 2017. i 2018. i duguje više od 100.000 dolara, tvrde tužitelji.

U odvojenom slučaju optužen je za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja i korištenje kontroliranih supstanci bez izdanog recepta.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jeane-Pierre rekla je da predsjednik podržava svog sina. “Hunter Biden je privatni građanin i ovo je njegova osobna stvar”, dodala je.

Republikanci su Huntera godinama optuživali da je iskoristio političku moć svog oca za osobnu korist u svojim poslovima u Ukrajini i Kini.

Istraga koju je proveo američki državni odvjetnik David Weiss, kojeg je Trump imenovao, nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli te tvrdnje.