Američki predsjednik Joe Biden rekao je u razgovoru za MSNBC u nedjelju da je ‘’uvijek moguće’’ primirje u Gazi prije mjeseca Ramazana te da od ne odustaje od prekida vatre.

Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da bi izraelska prijetnja invazije na Rafah u južnoj Gazi bila njegova “crvena linija” za premijera Benjamina Netanyahua, ali je potom rekao da nema crvene linije i da “nikada neće napustiti Izrael”.

U pomalo kontradiktornoj razgovoru, Biden je rekao da “ne mogu imati još 30.000 mrtvih Palestinaca kao posljedicu napada na militante Hamasa.

Biden i njegovi suradnici oštro su pozvali Netanyahua da ne pokreće veliku ofenzivu na Rafah dok Izrael ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila iz posljednjeg područja Gaze na koju još nije izvršio invaziju kopnenim snagama. Više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze sklonilo se u području Rafaha.

“Postoje drugi načini da se nosimo s traumom koju je prouzročio Hamas”, rekao je Biden, misleći na divljanje islamističke skupine 7. listopada 2023. u južnom Izraelu u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Ramazan ove godine počinje oko 10. ožujka.