Američki predsjednik Joe Biden “nestrpljivo” čeka sastanak s ukrajinskim predsjednikom na samitu G7 pošto je otvorio put za isporuke borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini kako bi se branila od ruske agresije, najavila je u subotu Bijela kuća.

Joe Biden održat će i zajedničke sastanke s čelnicima Južne Koreje i Japana, najavio je američki dužnosnik, kako prenosi Reuters.

Bilateralni sastanak Bidena i Zelenskog predviđen je u nedjelju iza 14 sati po mjesnom vremenu, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Joe Sullivan, prenosi agencija AFP.

Od iznenadnog dolaska na samit u Hirošimu u Japanu koji je domaćin samita skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, Zelenskij je održao niz bilateralnih sastanaka.

Zelesnkij je razgovarao i s Narendrom Modijem, premijerom Indije, zemlje koja je suzdržana u odnosu na rusko-ukrajinski rat. Dan ranije Zelenskij je stigao i u Saudijsku Arabiju na sastanak Arapske lige gdje je također tražio podršku tog dijela svijeta u otporu Kijeva prema agresiji Moskve.

Biden je u petak prevladao duga oklijevanja i objavio da je SAD spreman odobriti isporuku borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje Ukrajini. To je “povijesna odluka”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Washington će sada podržati zajedničku inicijativu svojih saveznika za obuku ukrajinskih pilota u korištenju F-16.

Ta obuka trajat će mjesecima tijekom kojih će zapadne zemlje dogovoriti kalendar isporuka aviona, njihov broj te iz kojih će se zemlja dobaviti, rekao je Sullivan.

Pritom je Sullivan inzistirao da se američka doktrina “nije promijenila” kad je riječ o rusko-ukrajinsko sukobu.

“Naš pristup isporuci oružja, opreme i obuke Ukrajinaca prati zahtjeve sukoba”, rekao je.

F-16 dio su opreme potrebne Kijevu “u budućnosti” kao “sredstvo odvraćanja i obrane od svake ruske agresije” i odnose se i na razdoblje nakon trenutačnih potreba vezanih za protuofenzivu koju Ukrajinci već tjednima pripremaju.

Bijela kuća inzistirala je na američkom stajalištu da isporukom vojne pomoći Ukrajini, “Sjedinjene Države ne olakšavaju i ne podupiru napade na ruski teritorij”.

“Ukrajinci stalno ističu da su spremni poštivati takvo stajalište”, rekao je Sullivan.

Prodornost Kine

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan razgovarat će o produbljenju trostrane suradnje njihovih zemalja što uključuje vojnu “interoperabilnost”, rekao je visoki dužnosnik.

Tema razgovora bit će gospodarski pritisak Kine s kojim se suočavaju, rekao je dužnosnik, piše Reuters.

Washington se nada da će Peking poslušati poruku sudionika sastanka G7 u Japanu koji pozivaju Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi ona prekinula agresiju na Ukrajinu.