Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da u Sjedinjenim Držrvama, sve dok ih on vodi, pobačaj neće biti zabranjen i potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti pobačaja pristupa pobačaju i kontracepciji, prenose u petak agencije.

Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj bit će zakon izglasan u Kongresu, rekao je Biden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz svibnja uskratio ženama to pravo.

Ne možemo dopustiti da Vrhovni sud “nekontrolirano” ograničava slobode, rekao je Biden pri potpisivanju izvršne uredbe kojom nastoji ublažiti učinak povijesne presude Vrhovnog suda SAD-a.

Demokrat Biden pod pritiskom je pristaša, osobito progresivaca, da nešto poduzme pošto je u svibnju Vrhovni sud s većinom sudaca konzervativnog opredjeljenja, ukinuo također povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legaliziran pobačaj.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitiralo pravo na pobačaj i pristup kontracepciji, pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni utjecaj.

Biden će narediti ministarstvu zdravstva da zaštiti i proširi dostupnost “lijekovima za abortus” koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove, navodi Bijela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će lijekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsjednička uredba neće  se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim lijekovima.

Biden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja obitelji i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni odvjetnik i Bijela kuća osigurat će odvjetnike koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentice koje žele abortirati te liječnike i ustanove koje obavljaju pobačaj.

“To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlast da odlučuju o pobačaju. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je pobačaj legalan i dostupan, kupuju lijekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje izvan službenih zdravstvenih ustanova.

Biden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su naprotiv oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive pobačaju.

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Trump ispunio je 25. lipnja svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Trump je u četiri godine svog mandata imenovao tri suca – Neila Gorsucha 2017., Bretta Kavanaugha 2018. i Amy Coney Barrett 2020. – čime je u sudu sada šest konzervativnih sudaca, a tri su liberalna.

Tri suca koje je imenovao Donald Trump bili su ključni za odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji, rekao je tada Biden.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

U izdvojenom mišljenju liberalnih sudaca Stephena Breyera, Elene Kagan i Sonie Sotomayor ističe se da je rezultat odluke Vrhovnog suda ”suzbijanje ženskih prava i njihovog statusa kao slobodnih i jednakih građana”.