Američki predsjednik Joe Biden gotovo dva mjeseca nakon izbora čestitao je Andreju Plenkoviću na trećem mandatu na premijerskoj funkciji, ne štedeći pritom hvale za njega, modernizaciju hrvatske obrane i odluku o izgradnji LNG terminala na Krku.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes na platformi X podijelila je pismo s Bidenovim potpisom u kojem on čestita Plenkoviću na izbornoj pobjedi i govori kako to pokazuje povjerenje sugrađana u njegov rad.

„Hrvatska je pod vašim vodstvom iskusila nevjerojatan napredak te sam siguran da će nastaviti uspijevati i u vašem trećem mandatu”, piše Biden Plenkoviću.

Zahvalio mu je na modernizaciji hrvatskih oružanih snaga i na „impresivnom” hrvatskom vodstvu u osiguravanju europske energetske sigurnosti i diversifikacije.

Od LNG terminala na Krku neće profitirati samo Hrvatska, nego i susjedne zemlje, smatra američki predsjednik.

Biden piše kako su Hrvatska i SAD „bliski saveznici i važni partneri” koji su zajedno radili na osiguravanju „stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti” zapadnog Balkana, „čvrsto usidrenog u euroatlantskoj zajednici”, podržavali Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i „ojačali, proširili i ujedinili” NATO savez „u ključnom trenutku”.