Američki predsjednik Joe Biden zatražio je u srijedu od republikanaca svježu infuziju vojne pomoći Ukrajini, upozorivši da bi ruska pobjeda u Ukrajini omogućila Moskvi da napadne NATO saveznike.

Biden je održao govor u trenutku kad SAD planira najaviti novu dodatnu pomoći Ukrajini iz svojih stanjenih zaliha novca za Kijev.

Oslobađanje sredstava za potporu Ukrajini “više ne može čekati” pred opasnošću koju predstavlja ruski predsjednik Vladimir Putin, upozorio je Biden.

Neuspjeh glasanja o dodatnim sredstvima bio bi “najveći dar” ruskom predsjedniku, dodao je.

“Ako Putin uzme Ukrajinu, neće se tamo zaustaviti”, rekao je Biden. Putin će napasti NATO saveznika, predvidio je, i onda ćemo “doći do toga da će se američki vojnici boriti s ruskim vojnicima”, rekao je Biden.

“Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi”, rekao je.

Bijela kuća je ovaj tjedan upozorila da SAD-u ponestaje vremena i novca da bi Ukrajini pomogla odbiti rusku invaziju.

Joe Biden izrazio je rastuću frustraciju republikancima koji uvjetuju pomoć Ukrajini jasnim pooštravanjem migracijske politike u svjetlu pristizanja migranata na granicu s Meksikom.

Demokratski predsjednik rekao je da je spreman učiniti “značajne kompromise” po ovom pitanju kako bi dobio podršku oba doma.

Takva potpora omogućila bi proširenje vojne pomoći Ukrajini, čiji je Washington najvažniji dobavljač od početka ruske invazije u veljači 2022.

Suprotno tome, presušivanje američke financijske potpore predstavljalo bi scenarij katastrofe za Kijev, čija protuofenziva u ljeto nije donijela očekivane teritorijalne dobitke.