Hrvatski vojnik Ivica Nerer prešao je biciklom više 1500 kilometara i stigao u četvrtak u sjedište NATO-a u Bruxellesu u sklopu simoboličnog obilježavanja 15. obljetnice hrvatskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Razvodnik Ivica Nerer je djelatna vojna osoba, pripadnik Gardijske oklopne mehanizirane brigade i bivši pripadnik 7. gardijske brigade “Pume” te član Udruge veterana 7. gardijske brigade.

Na put biciklom krenuo je 15. travnja iz Varaždina i prešavši 1509 kilometara stigao je u četvrtak u sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje mu je priređen prigodni doček.

Pozdravnim govorima dočekali su ga zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u NATO-u Mirko Ujdenica, zamjenik vojnog predsgavnika, brigadir Emilio Turina te zamjenica pomocnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju Carmen Romero.

Hrvatska je postala članicom NATO-a 1. travnja 2009. godine, zajedno s Albanijom.

Ulazak Hrvatske i Albanije bilo je šesto širenje NATO-a od njegova osnutka. Prvo proširenje dogodilo se 1952. godine kada su se Savezu pridružile Grčka i Turska.  Tri godine kasnije, 1955. u NATO je ušla Savezna Republika Njemačka, a 1982. Španjolska.

Nakon završetka Hladnog rata i pada Berlinskog zida u Savez su ušle Češka, Mađarska i Poljska 1999. godine kao prve zemlje iz bivšeg Varšavskog ugovora.

Godine 2004. u Savez je primljeno sedam zemalja – Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Nakon ulaska Hrvatske i Albanije, NATO-u se 2017. pridružuje Crna Gora, 2020. Sjeverna Makedonija, 2023. Finska i ove godine Švedska.