Bez covid potvrde nema ni točenja goriva na crpkama, policija suzavcem i vodenim topom rastjerala prosvjed u Ljubljani

15. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika Bez covid potvrde nema ni točenja goriva na crpkama, policija suzavcem i vodenim topom rastjerala prosvjed u Ljubljani

ilustracija


Na prosvjednom skupu protiv rigorozne primjene pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani) u Ljubljani u srijedu navečer došlo je do incidenta kada je dio prosvjednika zapalio baklje i počeo ih bacati na zgradu parlamenta, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom.

Prosvjednici su uzvikivali “Želimo svoje živote natrag, želimo slobodu”. Oni su kritizirali vladu i nametnuti PCT uvjet.

Na Trgu republike u Ljubljani okupilo se, po procjenama policije, oko 8000 ljudi.

Iako su organizatori pozivali na miran skup, došlo je i do incidenta kada je prosvjednik bacio bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup, ali ga je na sreću promašio.

Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu parlamenta. Policija je, međutim, dodatno pojačala svoju nazočnost, ali su poletjele i baklje.

Nešto iza 20 sati policija je bacila suzavac i prisilila gomilu da se udalji od parlamenta. Kasnije su se neki od njih ipak vratili i počela su letjeti pirotehnička sredstva na što je policija odgovorila vodenim topom. Skupina prosvjednika gađala je policiju raznim predmetima, među kojima i granitnim pločama.

Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava, a prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Vlade, 347 pacijenata oboljelih od covida-19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi. Šest pacijenata preminulo je u utorak.

Danas su u Sloveniji stupile na snagu strože mjere suzbijanja širenja koronavirusa i sada bez covid potvrde nema ni točenja goriva na crpkama.

(Hina)

Facebook Comments


[ssba]