Na marginama Križevačkog velikog spravišča i ‘KUFER’ festivala, nepravedno nezamijećeno je prošlo otvaranje ambijentalne izložbe Tomislava Buntaka u Galeriji K2 “Beskrajna priča’.

Radi se o velikom crtežu – slici koji ispunja gotovo čitave zidove Galerije, te je samom tom činjenicom ujedno i konceptualan. Rad je, naime samom idejom osuđen na skorašnje uništavanje, poput mandala naslikanih šarenim pijeskom. ‘Beskrajna priča’ bit će izložena u Galeriji do jesenskog nastavka sezone izložbi, kada će biti prebijeljena.

buntak2

Tomislav Buntak (1971.), umjetnik me mlađe srednje generacije, koji ima zavidnu karijeru, kako umjetničku tako i u institucijama, te je odnedavno dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U likovnom radu prepoznatljiv je njegov retro stil nadahnut klasičnom mitologijom, kojeg uz ograde možemo tražiti u tragu Gauguinovog i Picassovog crteža.

buntak4

Linije plete i nadovezuje u isprepletene strukture, koje djeluju konzistentno i tjelesno, mada se baziraju na skicozno nepovezanim crticama, bez potrebe za slikarskom doradom. Iako njegova nesputana kompozicija u K2 djeluje kao da je nabačena slučajno, očigledno je izuzetno vladanje likovnim alatima, koje mu omogućava da čitave zidove pretvori u svoj okvir.
buntakbuntak3

Zdenko Balog/prigorski.hr