Ministar zdravstva Vili Beroš traži hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

“Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru, priopćilo je u utorak Ministarstva zdravstva.

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, ministar Beroš je, napominju tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta,  što je, kažu, zgrozilo liječnike i samog ministra.

HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati Beroš će u MIZ-u održati sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu.