Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je u ponedjeljak da je Zagreb po sustavu odvojenog prikupljanja otpada na zadnjem mjestu među europskim metropolama jer prikuplja tek jedan posto od ukupnog otpada, dok primjerice Ljubljana prikuplja oko 55 posto.

“U Hrvatskoj postoje uspješni primjeri odvojenog prikupljanja otpada, primjerice Krk. Prema tome, može se, samo ljude treba stimulirati, motivirati i ono što je najvažnije sustav odvojenog prikupljanja otpada treba biti olakšan, a nikako otežan”, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare ususret sjednici Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, 18. veljače. Najvažnija točka dnevnog reda bit će izvješće o odvojenom prikupljanju otpada, odnosno izvješće o sustavu raspolaganja otpadom u gradu Zagrebu.

Poruka zagrebačkog SDP-a je vrlo jasna: “Iz Izvješća je vidljivo da apsolutno ništa, kad je u pitanju sustav odvojenog prikupljanja otpada, nije napravljeno, građani ne samo da nisu motivirani, nego je 10 mjeseci neusklađenosti sa Zakonom. Počela je naplata prema volumenu, u kantama koje su prevelike. Zagrepčani sada plaćaju odvoz otpada i odvoz zraka iz praznih kanti”, naglasio je Bernardić.

Dodao je kako “društvo koje ne brine o okolišu je društvo koje ne brine o ljudima i nema budućnost i perspektivu, pa je nemoguće očekivati bilo kakav bolji razvoj Zagreba”.

Poručio je kako bi sustav trebao motivirati i poticati sve građane da odvajaju otpad i odvojeno sakupljaju papir, plastiku, metal…te da zagrebački SDP od Gradske uprave očekuje prijedlog na koji način to napraviti i na koji način stimulirati ljude da odvojeno prikupljaju otpad, odnosno da samo dio otpada ubacuju u kante za komunalni otpad.

Dodao je i kako je prošlo godinu i pol dana od donošenja Plana za gospodarenje otpadom, te da je prošle godine tvrtka za realizaciju tog Plana, odnosno centra za gospodarenje otpadom uprihodila tek 201 kunu.

“Po pitanju izgradnje centra za gospodarenje otpadom koji bi trebao riješiti probleme otpada Zagreba se u prošloj godini, a ni u ovoj godini još nije počelo raditi ništa. Godinu i pol dana od Plana, bez milimetra pomaka”, kaže Bernardić.

Dodao je kako je ista stvar i sa izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje građani čekaju dvije i pol godine. “Sramota je da građani donošenje izmjena i dopuna GUP-a očekuju dvije i pol godine, da ne mogu riješiti svoje egzistencijalne probleme, a da poduzetnici ne mogu planirati razvoj. Tako se ozbiljno ne vodi grad, odnosno tako se na ozbiljan način ne planira u jednom velikom gradu, u jednoj europskoj metropoli”, ocijenio je Bernardić.

(Hina)

fah