Filmom “Hail, Caesar!” Joela i Ethana Coena, komedijom smještenom u posljednje dane holivudskih ‘zlatnih godina’, 11. veljače otvara se Berlinski filmski festival, jedan od najprestižnijih svjetskih festivala na kojem se za nagrade natječu većinom premijerni naslovi.

Festival u desetak sekcija uobičajeno prikaže četiristotinjak filmova, većinom premijera, a svjetsku premijeru na njegovom 66. izdanju imat će i novi film Zrinka Ogreste, “S one strane”, koji će se prikazati 14. veljače u programu “Panorama”.

Braća Coen su u novom filmu o ludilu u jednom danu velikog filmskog studija, koji se prikazuje izvan konkurencije, okupili zvjezdanu glumačku ekipu, od Josha Brolina i Georgea Clooneya do Scarlett Johansson i Tilde Swinton.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala natjecat će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Jedan od filmova izvan konkurencije je i novi uradak Spikea Leea, “Chi-Raq”, što je ‘hip-hoperski’ naziv za Chicago, s obzirom da je u tom gradu od 2001. do 2015. poginulo više od sedam tisuća ljudi. Leeov film satirička je verzija Aristofanove drame “Lizistrata” u kojoj žene pokušavaju zaustaviti ulične ratove uskraćivanjem seksa.

Izvan konkurencije se prikazuju i francuski film “Saint Amour” Benoita Delepinea i Gustavea Kerverna, opisan kao hommage dobrom vinu i ‘običnom čovjeku’, “News from planet Mars” Dominika Molla o čovjeku koji balansira između uloga dobrog oca, prijateljskog bivšeg muža, susretljivog kolege i suosjećajnog brata, te novozelandski “The Patriarch”, obiteljska drama kojim se Lee Tamahori vraća među Maore na rodni Novi Zeland.

U konkurenciji bosansko-hercegovački film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”

U konkurenciji je i novi film bosanskohercegovačkog Oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”, čija je radnja smještena u sarajevski hotel gdje se priprema večera za stotu obljetnicu početka Prvog svjetskog rata.

Za nagrade se natječu i “Alone in Berlin” Vincenta Pereza, više puta adaptirana filmska priča o bračnom paru iz Berlina koji se opire nacizmu i Hitleru, njemački film “24 Weeks” Anne Zohra Berrached, snažan portret žene koja se nađe u moralnoj dilemi u kojoj nema jednostavnih rješenja i “Soy Nero” Rafija Pittsa o mladom Meksikancu koji se za američko državljanstvo bori s puškom u ruci na Bliskom istoku.

Američki film “Midnight Special” Jeffa Nicholsan, mješavina je znanstvene fantastike i obiteljske sage u malom američkom gradu, portugalski “Letters from War” Ive M. Ferreira je politički esej prožet intimnim zapisima koje iz Angole supruzi šalje vojni liječnik, dok kanadski “Boris without Beatrice” Denisa Cotea gledatelja vodi u um čovjeka prisiljenog da se suoči sa svojim neuspjesima.

Radnju filma “A Dragon Arrives!” Manija Haghighija nose tajanstveni događaji utemeljeni na pravom životu i iranskoj prošlosti, a “A Lullaby to the Sorrowful Mystery” Lava Diaza podsjeća na Andresa Bonifacia, oca filipinske revolucije protiv španjolskog kolonijalizma.

Britanski film “Genius” uspješnog kazališnog redatelja Michaela Grandagea, smješten je na njujoršku izdavačku scenu iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, a temelji se na nagrađivanoj biografiji “Max Perkins: Editor of Genius” A. Scotta Berga, , dok se danski “The Commune” Thomasa Vinterberga prikazuje pokušaj suživota u komuni u sedamdesetim godinama.

Francusku kinematografiju predstavljaju i filmovi “Things to Come” Mie Hansen-Love, portret žene koja se nakon što ju muž napusti suočava s teškim životnim pitanjima i “Being 17” Andrea Techinea, koji istražuje što znači odrastati u različitim društvenim okruženjima.

Tuniski film “Hedi” Mohameda Bena Attie prati mladića iz naslova filma koji se pokušava oduprijeti tradiciji i posesivnoj majci, kineski “Crosscurrent” Yanga Chaoa kroz politiku i poeziju prikazuje svakodnevicu te zemlje, dok poljski “United States of Love” Tomasza Wasilewskog podsjeća na tranzicijske devedesete godine u toj zemlji.

Talijanski dokumentarac “Fire at Sea” Gianfranca Rosija, kroz priču o dvanaestogodišnjaku s Lampeduse progovara o pitanju izbjeglica kojima je taj otok godinama prva postaja do boljeg života, a američki “Zero Days” istaknutog dokumentarista Alexa Gibneya prikazuje što se krije iza opasnog računalnog virusa Stuxnet.

Slavna Meryl Streep na čelu žirija

Na čelu međunarodnoj žirija je slavna Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Projekcijom odabranih filmova ovogodišnji Berlinale odat će počast nedavno preminulim umjetnicima koji su obilježili filmsku umjetnost – glazbeniku Davidu Bowieu, u čijem je životu Berlin imao posebnu ulogu, glumcu Alanu Rickmanu i talijanskom redatelju Ettoreu Scoli.

Berlinale veću pozornost daje i dokumentarnim filmovima – ove godine ih prikazuje ukupno 77, a odmah po završetku festivala tri će se prikazati na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox. To su “Iznad i ispod”, koji će se prikazati u međunarodnoj konkurenciji,” Glazba stranaca: Yo-Yo Ma i Silk Road Ensamble” iz programa Glazbeni globus, te najbolji dječji dokumentarac festivala IDFA, “Ninnoc” iz programa Teen Dox.

Berlinski filmski festival uobičajeno proda više od 330 tisuća ulaznica i ima oko pola milijuna posjetitelja, više od dvadeset tisuća gostiju te oko 3700 akreditiranih novinara iz osamdesetak zemalja. Godišnji proračun je bio 23 milijuna eura, od čega 6.7 milijuna dobiva od njemačkom Ministarstva kulture i medija.

Svečana dodjela nagrada održat će se 20. veljače, kada se prikazuje i pobjednički film.
(Hina)

fah