Njemačkim benzinskim crpkama uz granicu s Poljskom prijeti val stečajeva zbog intenzivnog odlaska njemačkih vozača po nabavku goriva u Poljsku gdje je ono znatno povoljnije, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Prodaja goriva u blizini granice je u siječnju prepolovljena. Istodobno poljske benzinske crpke bilježe porast prometa od preko 50 posto”, kaže Juergen Ziegner, direktor Središnjeg saveza vlasnika benzinskih crpki u Njemačkoj za dnevnik “Die Welt”.

Njegova udruga smatra da je od 300 do 400 benzinskih crpki smještenih u blizini njemačko-poljske granice ugroženo od mogućeg stečaja.

Razlike u cijeni goriva su velike: benzin je u Poljskoj i do 60 centi po litri povoljniji nego u Njemačkoj, dizel oko 40 centi.

Ziegner govori o tomu kako je gorivo uvijek bilo povoljnije u Poljskoj ali da su sada razlike dosegle vrhunac.

Razlog tomu je nedavna odluka poljske vlade o ukidanju poreza na dodanu vrijednost na mnoge proizvode pa tako i na gorivo.

Ziegner i njegova interesna udruga zatražili su od vlade hitnu pomoć za crpke u saveznim pokrajinama Mecklenburg – Prednje Pomorje, Brandenburg i Sasku koje graniče s Poljskom.

“Koncentracija benzinskih crpki u ovim saveznim pokrajinama je ionako niska. Mi se moramo pobrinuti da ne bude još niža”, rekao je Ziegner.

U pismu ministrima financija i gospodarstva Udruga vlasnika benzinskih crpki traži strukturnu pomoć “barem do ljeta” kada bi poljska vlada trebala ukinuti subvencije tj. ponovno vratiti porez na dodanu vrijednost pa se smatra da će se nakon toga i smanjiti broj onih koji toče gorivo u Poljskoj.

U Njemačkoj su cijene goriva dosegle povijesni vrhunac. Benzin u prosjeku stoji oko 1,80 eura dizel oko 1,60.

Prije godinu dana prosječna cijena dizela je bila nešto ispod jednog eura.