Bemian duet; bračni par Betlehem već 27 godina na glazbenoj sceni: ‘Ljubav je najjači lajt-motiv’

13. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Bemian duet; bračni par Betlehem već 27 godina na glazbenoj sceni: ‘Ljubav je najjači lajt-motiv’


Bračni par Ana i Miroslav Betlehem članovi su „Bemian dueta“. Iz rodnog Peteranca kraj Koprivnice krenuli su u glazbene vode 1993. U tih 27 godina bivanja na glazbenoj sceni, snimili su šest nosača zvuka, pjevali su na mnogim priredbama, solo i zajedno s istaknutim veličinama hrvatske glazbe .

Za „Prigorski.hr“ razgovaramo s Miroslavom Betlehemom (63).

Koja je tema vaših pjesama?

– Ljubav je najjači lajt-motiv. Ljubav prema domovini, zavičaju, rijeci Dravi. Najbolje se osjećam u kajkavskom govoru. Ja sam kantautor (pisac teksta i skladatelj) i na ovih 6 nosača zvuka je preko 40-tak mojih uglazbljenih pjesama koje pjevamo supruga Ana i ja. Ana ima prekrasan „etno glas“ kojega je publika zavoljela.

betlehem (4)

Tiskali ste zbirku pjesama „Hirovita rijeka“

– Zbirku pjesama “Hirovita rijeka“ tiskao sam 2011. U prvom dijelu su zavičajne pjesme ( na kajkavskom narječju) podnaslov je : „Reči voda zakaj tečeš“. Drugi dio donosi ljubave pjesme, a podnaslov je“ Srebrna bjelina“ i trći dio su pjesme iz Domovinskog rata pod naslovom „Jadi dragovoljca.“

Koje ste pjesnike uglazbljivali?

– Uglazbljivao sam prije svega meni drage pjesnike, a to je na prvom mjestu, Fran Galović, pjesnik iz Peteranca, pa Zvonimir Golub, Pajo Kanižaj, Ivica Jembrih Cobovički, Miroslav Dolenec Dravski.

betlehem (1)

S kojim ste glazbenicima nastupali?

– S mnogim sam nastupio od Vukovara, preko Koprivnice i Zagreba do Starigrada na Hvaru. Bio sam na sceni s Terzom Kesovijom, Zoricom Kondžom, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenomn, Ibricom Jusićem.

Što se događa na sceni „Galovićev dom“?

– Prije svega ta scena živi. To je danas najvažnije. Središnji događaj je 20. srpnja, kad obilježavamo različitim sadržajima rođendan dragog Frana Galovića. Sastajemo se u proljeće, ljeto, jesen i zimi. Kad su prije nekoliko godina srušili pjesnikovu rodnu kuću, Galović je „pri nama“ u „Galovićevom domu“ u našem dvorištu. Na ovoj sceni, a uredili smo je u etno stilu, mjesta ima za glazbu i lijepu riječ. Tu je prostor za slikare, jednom riječju : za sve koji vole umjetnost.

Miroslav je bio dragovoljac u Domovinskom ratu i posebno mjesto na ovim susretima imaju sudionici Domovinskog rata, posebno dragovoljci.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments