Engleska nogometna legenda David Beckham jedva čeka prvo Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i u arapskom svijetu koje će od 21. studenog do 18. prosinca ugostiti Katar.

“To je veliki trenutak za sve u Kataru i vrlo inspirativan. Za Katar je to prilika da pokaže svoju zemlju i svoju ljubav prema nogometu, svojoj povijesti i kulturi. Dolazak nekih od najvećih igrača u ovom sportu je veliki trenutak za zemlju i regiju,” kazao je Beckham (46), jedan od ambasadora SP-a u razgovoru za FIFA-u.

Beckham koji je nastupio na tri svjetska i dva europska prvenstva, posebno se raduje ždrijebu koji će se održati u Dohi 1. travnja.

“Ždrijeb je nešto čemu se uvijek veselite i kao igrač i navijač. Za igrače je uzbudljivo dok upoznajete svoje protivnike i za koga se morate pripremiti. Trenutak je da igrači i navijači shvate kako je World Cup pred vratima i da se atmosfera počinje graditi.”

Bit će to prvo kompaktno Svjetsko prvenstvo, sa svim stadionima blizu jedan drugom.

“To je ogromna korist. Najdalje što će reprezentacije morati putovati je 40-45 minuta autobusom. Na Svjetskim prvenstvima na kojima sam igrao trebala su mi dva ili tri dana da se oporavim od igre i putovanja. Za igrača, Katar nudi savršenu postavu,” naglasila je bivša zvijezda engleske vrste, Manchester Uniteda, Real Madrida, Milana, PSG-a i LA Galaxyja.

Smatra i da će za igrače biti sjajno što se Svjetsko prvenstvo održava usred nogometne sezone.

“Kad dođete do kraja sezone, iscrpljeni ste i potrebno je neko vrijeme da se oporavite, više od nekoliko tjedana. Ovoga puta bit će to sredina sezone, tako da je ovo savršeno za engleske igrače, ali i za druge momčadi.”

Osvrnuo se i na moguće favorite.

“Moja očekivanja od Engleske su uvijek velika. Smatram da je ovo prava prilika za nas. Ulazimo na turnir u dobroj formi. Samo moramo tako nastaviti. Kada razmišljate o svjetskom prvenstvu automatski govorite o Brazilu, Argentini i Francuskoj. Sve su to velike nacije koje su osvojile mnoge turnire. Međutim, jedva čekam vidjeti i Dansku. Mislim da bi oni mogli biti jedno od iznenađenja,” poručio je.