Dvodnevna međunarodna konfererencija o autonomnim oružanim sustavima počinje u ponedjeljak u Beču, nakon što stručni pregovori pod okriljem UN-a u Ženevi nisu u posljednjih 10 godina doveli pregovore na diplomatsku razinu.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova poslale je pozivnice na konferenciju “Čovječanstvo na prekretnici: Autonomni oružani sustavi i izazovi regulacije”.

Očekuje se sudjelovanje oko 130 zemalja, zajedno s UN-om, nevladinim organizacijama i istraživačkim institutima.

Oružani sustavi koji neovisno odabiru i pogađaju mete pomoću umjetne inteligencije (AI) su u fokusu rasprava, posebice u kontekstu ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je potvrdila da koristi sustave potpomognute AI-em u odabiru meta, a Ukrajina raspoređuje dronove koji pronalaze mete korištenjem AI-a, čak i kada su izloženi ruskom elektroničkom ometanju.

Ta tehnološka postignuća vode prema sve autonomnijim oružanim sustavima sa smanjenim ljudskim utjecajem te će se na konferenciji u Beču raspravljati o nužnosti povećanja ljudske kontrole.

Na dnevnom redu će se također naći i terorističko korištenje AI tehnologije te opasnosti koju predstavlja utrka u AI naoružanju.

Na konferenciji će se pripremiti izvješće za glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa za sljedeću Opću skupštinu UN-a.

I dok je određeni broj zemalja otvoren za neobvezujući kodeks ponašanja, Rusija se usprotivila ishitrenom donošenju odluke o ograničenjima.