Splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je danas najavio da će ju srušiti o svom trošku.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje. Za to kazneno djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pola godine.

Barbarića terete da je od ožujka 2022. do svibnja ove godine u Zastražišću na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a temeljem Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu, izvijestilo je državno odvetništvo.

Navode da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu.

Podigao je i kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio stepenište, kameno betonski potporni zid oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Barbarić je ranije u petak priopćio da će poštivati odluku Upravnog suda u Splitu koji je odbio njegovu žalbu na rješenje Državnog inspektorata za rušenje bespravno građene vile na otoku Hvaru te najavio da će srušiti objekt o svom trošku.

Splitski Upravni sudu u petak je nepravomoćnom presudom odbio Barbarićev tužbeni zahtjev kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile.

Barbarić je najavio da će se na tu odluku žaliti Visokom upravnom sudu te će, ako presudi u njegovu korist tražiti, naknadu za rušenje.