Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak da ne zna zašto bi itko glasao protiv aktivnosti hrvatske vojske u misiji EUMAM jer su one “humanitarnog karaktera” i naglasio je da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir te se ne može govoriti da prijedlog odluke nema pravnu osnovu.

“Ona ima prije svega utemeljenje u ustavu čl. 7, st. 3.,5., isto tako u Zakonu o obrani, čl. 46, st. 2. i čl. 54, st. 1., temeljem toga su sve dosadašnje odluke išle svih ovih godina pa čak i kad je Zoran Milanović bio premijer”, rekao je Banožić novinarima nakon sjednice vlade.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.

No Banožić je napomenuo da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir.

“Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke”, rekao je Banožić.

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, “EU Military Assistance Mission – Ukraine” (EUMAM).

O sudjelovanju hrvatske vojske u toj misiji odlučivat će Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom, što bi mogla biti iduća prepreka jer je dio oporbenih zastupnika najavio da će glasati protiv.

Banožić je istaknuo da se radi o “aktivnostima humanitarnog karaktera, koji doprinose miru” i da ne vidi “nijedan suvisao razlog zašto bi netko od saborskih zastupnika bio protiv”.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk spominjao je kaznenu prijavu zbog podrivanja ustavnog poretka u ovom slučaju, a Banožić tvrdi da je to samo alat za plašenje i da se takvim istupima “gubi kredibilitet”.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.