Hrvatski ministar obrane Mario Banožić rekao je u srijedu da je posjet SAD-u jedan od koraka u nastojanjima Hrvatske da budućim generacijama ostavi modernu i snažnu vojsku, dodajući da je i američka strana potvrdila da je hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu, priopćio je MORH.

„Posjet SAD-u jedan je od koraka u našim nastojanjima da generacijama koje dolaze ostavimo moćnu, modernu i snažnu Hrvatsku vojsku“, rekao je ministar Banožić, dodajući da je hrvatska vlada zauzela jasan stav kako zemlja treba moderno ratno zrakoplovstvo, moćnu kopnenu vojsku i snažnu mornaricu.

Banožić, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, sastao se u srijedu sa senatorom Steveom Dainesom te direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Jamesom Hurschom u Washingtonu, kaže se u priopćenju MORH-a.

“Posjet Senatu sjajna je prigoda za jačanje bilateralne suradnje s našim najznačajnijim strateškim partnerom u području obrane, koji potporu Republici Hrvatskoj pruža još od njezina osamostaljenja“, rekao je ministar Banožić.

Naglasio je i da mu je bilo “drago čuti i od direktora Hurscha kako je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu te kako ima punu podršku SAD-a u daljnjim procesima modernizacije i opremanja”.

Banožić je kazao da je s američkom stranom razgovarao o obrambenoj suradnji Hrvatske i SAD-a, aktualnoj situaciji u Izraelu i Ukrajini, stanju u jugoistočnoj Europi, te daljnjim planovima za modernizaciju Hrvatske vojske i opremanju modernim, zapadnim sustavima i tehnologijama.

U tom kontekstu razgovaralo se o projektu opremanja Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk, borbenim vozilima Bradley te nabavi protuoklopnih sredstava Javelin, kaže se u priopćenju.

“Cijenimo Hrvatsku kao lidera u regiji te pomoć koju ste pružili Ukrajini. Također, iznimno cijenimo što je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je izrazila i pokazala podršku Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom”, rekao je Hursch.

Banožić je rekao kako mu je “posebno drago što će SAD nastaviti pomagati Hrvatskoj u daljnjem snaženju obrambenih sposobnosti kroz uvođenje zapadnih vojnih platformi“.