Sjedinjene Američke Države su stup sigurnosti u svijetu suočenom s agresijom na Ukrajinu i terorističkim napadima na Izrael, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar obrane Mario Banožić, rekavši da je Hrvatska “rame uz rame” sa saveznikom u NATO-u i da će “odraditi svoj dio”.

On se u Washingtonu susreo s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom koji je Hrvatsku pohvalio kao “stup sigurnosti u regiji”, priopćilo je ministarstvo obrane.

Hrvatski ministar je rekao da Hrvatska stoji čvrsto, rame uz rame s SAD-om, u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima, uključujući “agresiju na Ukrajinu i terorističke napade na Izrael”

“Svjesni smo kako upravo SAD predstavljaju stup koji omogućuje izgradnju sigurnijeg svijeta za generacije koje dolaze. Hrvatska vlada je toga itekako svjesna i stoga ostajemo predani odraditi svoj dio”, izjavio je Banožić.

Austin mu je uzvratio rekavši da je Hrvatska pouzdan partner i cijenjen saveznik. “Hrvatska svojom pomoći čini razliku u borbi Ukrajine za slobodu. Vi ste stup sigurnosti u regiji i oslanjamo se na vas kad je u pitanju stabilnost u tom području”, rekao je.

Ministri su potpisali sporazum o obrambenoj suradnji kojim je definiran nastavak i unaprjeđenje obrambene suradnje.

Banožić je zahvalio na kontinuiranoj i dosljednoj podršci SAD-a u jačanju sposobnosti Hrvatske vojske kao i pomoći u financiranju dodatnih helikoptera Black Hawk, a američka strana je potvrdila kako će SAD nastaviti podupirati daljnji razvoj hrvatske vojske i jačanje savezničkih odnosa, stoji u priopćenju.