Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman na ceremoniji preuzimanja dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk, te najavio plan nabave još osam helikoptera, čime bi se ispunile potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar je zahvalio američkim partnerima na podršci koja je počela još za vrijeme Domovinskog rata. Nakon što su u veljači ove godine u Hrvatsku došla prva dva helikoptera Black Hawk, te su već u svibnju stavljena u operativnu uporabu, ovo snažno partnerstvo sada je rezultiralo s još dva, istaknuo je.

“Osim što je bogatije za još dva Black Hawka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo značajno će ubrzati rad s njima u svim svojim zadaćama”, kazao je Banožić.

Riječ je o druga dva od ukupno četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, koliko ih je Hrvatska zasad nabavila od SAD-a u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH koji je počeo u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a. Prva dva helikoptera donirala je Vlada SAD-a kroz dodjelu 53 milijuna dolara nepovratnih sredstava.

Ministar je najavio nastavak suradnje u postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju i zamjenu sve infrastrukture sovjetske proizvodnje, ponajprije kad je riječ o helikopterima Mi-8 i 171 Sh, koji su još u uporabi, a postaju problematični zbog održavanja i nabave rezervnih dijelova.

Helikopterima tipa Mi-8 resursi ističu iduće godine te početkom 2024., a onima 171 Sh 2026. i 2027. godine. Kako je riječ o rezervnim dijelovima ruske proizvodnje, nije realno da se na njih računa u budućnosti, kaže Banožić.

Idealno bi bilo 12 Black Hawk helikoptera

Želja je do isteka tih resursa nabaviti još osam Black Hawk helikoptera, rekao je Banožić istaknuvši kako će to biti definirano dugoročnim strateškim planom, koji će uskoro izaći iz Sabora. Idealan broj helikoptera Black Hawk je 12,  mislim da ćemo doći do toga, poručio je.

Što se tiče parkirnog te radioničkog hangara za nove helikoptere na letjelištu Lučko, za koje je Ministarstvo obrane već provelo postupke javne nabave, najavio je da bi parkirni hangar trebao uskoro biti gotov, dok je kod radioničkog došlo do rasta p cijena pa je odgođen rok početka gradnje za 2023., a trebao bi biti gotov kroz devet do deset mjeseci.

Ugovor o izvođenju radova za parkirni hangar s tvrtkom Graditelj svratišta d.o.o. vrijedan je oko 17,7 milijuna kuna s PDV-om, a ista tvrtka odabrana je kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju radioničkog hangara s pripadajućom infrastrukturom, ukupne vrijednosti radova oko 70 milijuna kuna s PDV-om.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zahvalio je američkoj vladi i vojsci na kontinuiranoj podršci u opremanju i modernizaciji OSRH.

“Projekt nabavke novih Black Hawk helikoptera samo je jedan od koraka u velikom projektu zamjene helikoptera koji su porijeklom iz država bivšeg Sovjetskog Saveza onima koji dolaze sa zapada”, rekao je Hranj.

Projekt će biti nastavljen u skladu s financijskim mogućnostima i pomoći koju Hrvatska prima od američke strane, a Hranj očekuje da će se ona nastaviti.

Novi helikopteri bit će u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te će se po potrebi davati na operativno zapovijedanje specijalnim snagama kad to bude zahtijevala taktička situacija.