Ministar obrane Mario Banožić ispratio je u ponedjeljak 38. hrvatski kontingent koji putuje u sklopu NATO-ove misije na Kosovo u odvojenoj svečanosti od predsjednika Zorana Milanovića, te ustvrdio da Milanović koristi Hrvatsku vojsku kao poligon za razračunavanje s Vladom.

“To je samo potvrda da je Pantovčak našao poligon da bi se razračunavao s Vladom. Ovdje je vojska poligon za Milanovića, za mene nije”, izjavio je Banožić upitan za svoj odnos s predsjednikom Republike, koji će dva sata kasnije također prisustvovati svečanoj ceremoniji ispraćaja vojnika u Vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu.

Mandat podredio tome da vojsku makne s naslovnica

“Od prvog dana govorim da vojska ne smije i ne treba biti poligon, ne za Banožića, ne za Milanovića, niti za jednog političara. Mi ćemo otići, HV će ostati”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o tome zašto su dogovorene dvije odvojene svečanosti ispraćaja vojnika, ustvrdio je kako je svoj mandat podredio tome da vojsku makne s naslovnica.

“Izmičem se ispred svega što bi moglo naštetiti Hrvatskoj vojsci pa to pitanje trebate uputiti protokolu hrvatskog predsjednika”, rekao je Banožić.

Ustvrdio je da svoj dolazak nije najavio tek nakon što je Milanović objavio svoj termin dolaska, već u trenutku kada je vidio kako će program izgledati.

Na pitanje je li mu neugodno zbog dvije odvojene svečanosti, odgovorio je kako je to pitanje za Milanovića. “Meni je čast što sam došao ovdje ispratiti hrvatski kontigent”, istaknuo je Banožić.

Podsjetio je i na ispraćaj 36. kontingenta, kada je bio zabranjen pristup ispraćaju vojnika čak i novinarima, istaknuvši kako ne želi da više ikada dođe do takvih situacija.

Poručio je da on ne politizira vojsku te da iza njega treba doći netko tko će nastaviti ulaganja kako se ne bi ponovila situacija da se 20 godina ne ulaže u modernizaciju HV-a.

Komentirao je i smjenu bivšeg ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, čije je razrješenje pokrenuo Milanović zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

Je li normalno da se ravnatelj VSOA-e smijeni preko medija

“Je li vama normalno da se ravnatelj VSOA-e smijeni preko medija? Nisu uopće razgovarali o toj temi, nego je izašao pred medije i smijenio ravnatelja. Je li se tako rješavaju problemi unutar vojno-sigurnosnog sustava”, upitao je Banožić.

Nakon što su se u medijima pojavili napisi o pronevjeri novca, Banožić kaže da je zatražio od ravnatelja VSOA-e da mu pojasni o čemu je riječ.

“Postoji dokument koji nije ukazivao ni na kakve milijunske štete, ali u tom trenu već je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost pokrenuo svoje procedure i oni se time bave. Ja ne nadzirem niti rad Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost, niti rad SOA-e temeljem zakona, rekao je Banožić.