Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u ponedjeljak da idućeg tjedna ili tjedan iza Nove godine počinje prva od četiri faze projekta izgradnje sljemenske žičare, koju Zagrepčani, kako kaže, čekaju k’o ozebli sunce, a trebali bi je dočekati polovicom 2018.

“Da pitate 10 ljudi na Trgu koji je prioritet Grada Zagreb broj jedan – 9 od 10 bi reklo žičara”, kaže Bandić.

Prva faza obuhvaća rekonstrukciju pruge Mihaljevac – Dolje. Druga faza je rušenje postojeće žičare za koju Bandić misli da će početi krajem siječnja. Treća faza je izgradnja žičare od Dolja do sadašnje zadnje stanice i četvrta faza je izgradnja žičare od zadnje stanice do vidikovca.

“To je povijesna priča i povijesni iskorak da napravimo žičaru po mjeri tehnologije 21. stoljeća i po očekivanju građana grada Zagreba”, ustvrdio je Bandić.

Najavio je da bi sljemenska žičara trebala biti gotova do polovice 2018. Smatra da je žičara “točka na i” njihovog projekta jer s žičarom do kraja završavaju “priču Sljemena”.

Na pitanje zašto se do sada čekalo s gradnjom žičare jer će mu sada mnogi prigovoriti da se s tom izgradnjom kreće u predizborno vrijeme, Bandić je odgovorio da je i proračun predizborni i da je i on predizboran. Rekao je da se njemu može sve prigovoriti osim da ima faze kad nastupa predizborno, a i njegov zaštitni znak je – “365”. Neki će se, kaže Bandić, sada slikati, govore da će spasiti “Jabuku”, da će napraviti žičaru, itd. “Dok oni pričaju, mi realiziramo projekte”, poručio je Bandić.

Besplatnim noćnim skijanjem 20. prosinca počinje skijaška sezona 

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavljeno je i da u utorak, 20. prosinca besplatnim noćnim skijanjem za sve građane, od 19 do 22 sata, na Crvenom spustu na Sljemenu počinje skijaška sezona.

Rukovoditelj skijališta Sljeme Igor Žiljak istaknuo je kako je za skijanje pripremljen Crveni spust na kojem je napravljeno 60 do 70 centimetara snijega. Naglasio je i kako će staza biti 100 posto spremna i za održavanje “Snježne kraljice” 3. odnosno 5. siječnja. “Sigurni smo sa snijegom, sa količinama snijega i nije više upitno da bi ‘Snježna kraljica’ mogla biti otkazana”, rekao je Žiljak. Bandić je podsjetio da je održavanje “Snježne kraljice” otkazano dva puta, ali i obećao da će se Skijaški kup 2017. održati “ako tople poluge padaju na Sljeme”. “Dakle, nema iznenađenja”, poručuje.

Skijaška staza Crveni spust je otvorena svakim danom od 9 do 16 sati, utorkom i četvrtkom je i noćno skijanje od 19 do 22 sata, a ostale staze su u procesu zasnježenja.

Podsjetio je da na Sljeme svakodnevno vozi autobus ZET-a, a ako bude potrebno uvest će i dodatne linije.  Najavio je mogućnost nabave još  60 niskopodnih tramvaja, u suradnji s Vladom RH, a u realizaciji Končara i Gredelja.

Bandić je poručio da će Zagrepčani sutra dobiti dva dara: na sjednici Gradske skupštine, gradski zastupnici odlučivat će o prihvaćanju zagrebačkog proračuna za 2017., a na Sljemenu će moći besplatno skijati.

Bandić: Od Kaptola do Manduševca staza sa snijegom

Bandić je najavio i da će svi građani koji ne mogu doći na Sljeme, moći 4. siječnja u snježnim radostima uživati u samom središtu Zagreba. Kako se ove godine u terminu održavanja “Snježne kraljice” obilježava 50. obljetnica Svjetskog kupa, ideja je da se 4. siječnja, od Kaptola do Manduševca napravi staza sa snijegom koja će nakon obilježavanja te manifestacije ostati građanima na korištenja, a posebice djeci koja će prve korake na skijama moći napraviti u središtu Zagreba.

Žiljak je objasnio da će snijeg koji proizvode na Sljemenu do središta Zagreba prevesti kamionima te će sa svojim strojevima urediti skijašku stazu.

“Tu će se 4. siječnja između dvije utrke odvijati manifestacija proslave 50. obljetnice proslave Svjetskog kupa. Snijeg ostaje nakon toga na korištenje građanima, djeci, školi skijanja gdje će klinci moći reći da su ‘proskijali’ u centru grada, na Manduševcu, što im za 20 do 30 godina nitko neće vjerovati”, istaknuo je Žiljak.

Bandić je najavio je i da će na Cmroku za djecu napraviti sanjkalište, na kojemu će biti i dvije kućice kako bi se ondje moglo popiti punč, kuhano vino ili čokolada.

(Hina)

FaH