U proljeće ove godine na području Zagreba ukradena je pošiljka od oko 200 kilograma kokaina jednom od balkanskih narkoklanova posebno poznatom po brutalnim likvidacijama, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Kokain se nalazio u jednome skladištu na širem području glavnoga grada, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno s istoka je skrivena ušla u Hrvatsku te je bila namijenjena za tržište zemalja zapadne Europe.

Krađa kokaina velike vrijednosti, kako neslužbeno doznajemo, rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdili tko mu je drogu ukrao te je pokušali vratiti i “kazniti” krivce.

Ta “istraga” narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko kaznenih djela počinjenih na području Hrvatske, na sreću za sada, koliko smo uspjeli doznati, bez ljudskih žrtava. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice suradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dijela otete droge.

Premda smo na više načina pokušali provjeriti zna li policija za nestanak kokaina, nismo uspjeli dobiti nikakvu konkretnu informaciju, navodi dnevnik. Međutim, iz niza akcija koje su pojedini elitni odjeli kriminalističke policije posljednjih pola godine provodili, čini se da je policija itekako upućena u to što se događa.

Naime, u jednoj od policijskih akcija koje su se u proteklih šest mjeseci zaredale širom Hrvatske protiv međunarodnih trgovaca kokainom detektirana je, uz ostalo, upravo osoba za koju narkoklan sumnja da mu je ukrala drogu.

No, što je još važnije, ta krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu uhićenja “opasnih momaka” iz balkanskoga podzemlja koji su se u proteklih pola godine počeli pod lažnim identitetima “slijevati” u Hrvatsku, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, uhićivala zbog droge i oružja.

Naime, postoji sumnja da je neke od tih osoba u Hrvatsku “po zadatku” poslao narkoklan, odnosno upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.