U Polukružnoj dvorani zagrebačkog Teatra &TD u četvrtak će premijerno biti prikazan balet “Tri sestre” redateljsko-dramaturškog dvojca Natalije Manojlović i Ivane Đula, temeljen na istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova.

Kako se ističe u najavi, inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom, cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji, a kao polazišnu točku uzima imanentnu nepokretljivost izvornih likova koju prevodi u neverbalno.

“U svom eseju o Čehovu, Raymond Williams Čehovljeve je likove okarakterizirao kao ‘generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme’. Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta”, pojasnila je redateljica Natalija Manojlović.

Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alati za uprizorenje nedogađajnosti traže se u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela.

Dramske situacije suprotstavljene su dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija.

“Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule”, istaknula je redateljica.

Irinu utjelovljuje Martina Tomić, Mašu Ivana Pavlović a Olgu Petra Chelfi.

Zvuk osmišljavaju Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić.

(Hina)

fah