glembajevi

Balet “Gospoda Glembajevi” nova premijera zagrebačkog HNK-a

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže “Gospoda Glembajevi” uskoro će prvi put dobiti svoju baletnu inačicu koju kao koreograf, redatelj, te autor libreta i glazbenog izbora potpisuje Leo Mujić, a čija će praizvedba biti u utorak 30. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, nakon vrlo uspješnog baleta “Ana Karenjina”, nastalog prema literarnome predlošku slavnoga Tolstojeva romana i glazbu Čajkovskoga, također u produkciji središnjeg nacionalnog teatra, koreograf Leo Mujić novu je inspiraciju za ostvarenje svoje baletne vizije pronašao u Krležinim tekstovima o Glembajevima, koje je koreografirao na glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova.

Drama praizvedena 1929. u HNK-u Zagreb, već je na prvoj izvedbi doživjela golem uspjeh te postala jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, u zemlji ali i na inozemnim pozornicama.

“Bogato nijansirani li­kovi, isprepleteni međusobni odnosi, velike emotivne eskapade, sukobi i intrige, minuci­ozne analize i proročanske teze o sudbini maloga naroda, danas itekako aktualne, neke su od karakteristika toga teksta koji nudi neslućene mogućnosti umjetničkoga izražava­nja”, stoji u najavi.

Baletno uprizorenje Glembajevih predstavlja velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike, nego i za cjelokupan ansambl koji se upušta u pravu umjetničku pustolovinu.

U velikom cjelovečernjem baletu sudjeluje gotovo cijeli HNK-ov baletni ansambl, dok u glavnim ulogama nastupaju Guilherme Gameiro Alves/George Stanciu kao Ignjat Glembay, Natalia Horsnell/Iva Vitić Gameiro/Edina Pličanić kao Barunica Castelli Glembay, Takuya Sumitomo/Andrea Schifano/Balint Rauscher kao Leone Glembay, Catarina Meneses/Rieka Suzuki/Pavla Pećušak kao sestra Angelika Glembay te Andrea Schifano/Takuya Sumitomo kao Dr. iuris Puba Fabriczy Glembay.

Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović.

“Balet ‘Gospoda Glembajevi’ nesumnjivo će pobuditi veliko zanimanje, poglavito onih koji dobro poznaju koreografski rukopis Lea Mujića, neoklasičnoga stila i spretne kombinacije akademskoga baleta na špicama upotpunjenog modernim plesnim izričajem, gestom i mimikom”, poručuju iz HNK-a Zagreb.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

kvizorama

U petak u Križevcima još jedna KviZorama – kviz za srednjoškolce // Prijave traju još danas!

U petak, 20. travnja od 20 sati u Klubu kulture  udruge K.V.A.R.K. i Vrtuljak pozivaju zainteresirane …

pernjak

U đurđevačkoj knjižnici održano predstavljanje knjige American Bob

Koprivnički pisac Darko Pero Pernjak u srijedu je u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavio svoj novi …