Trenutno se u Zagrebu provodi obnova 126 zgrada javnog sektora, dok ukupna vrijednost aktualnih radova u glavnom gradu iznosi 2,3 milijarde eura, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u srijedu, tri godine nakon zagrebačkog potresa.

„Ukupna vrijednost svih radova koji se trenutno izvodi u Zagrebu je 2,3 milijarde eura. U ovom se trenutku provodi obnova na 148 projekta, odnosno 126 zgrada javnog sektora i 22 projekta prometne i komunalne infrastrukture”, rekao je Bačić na sjednici Vlade.

Iz Fonda solidarnosti EU osigurano je 683 milijuna eura za obnovu Zagreba, od čega je iskorišteno malo manje od 60 posto, odnosno 400 milijuna eura, kazao je resorni ministar.

„S druge strane, ne možemo biti zadovoljni brzinom obnove privatne imovine, tj. višestambenih zgrada i kuća”, napomenuo je Bačić dodavši da u svibnju kreće izgradnja 14 zamjenskih kuća u Čučerju i Markuševcu te još sedam u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kao pozitivan pomak, koji je omogućen izmjenama Zakona o obnovi, ministar je istaknuo rast broja samoobnova.

„Od 250 konstrukcijskih obnova koje su pred nama, njih 120 je u procesu samoobnove, što je izniman napredak”, rekao je.

Na području Zagreba do sada je obnovljeno 2157 zgrada (računajući nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu), od čega se veći broj odnosi na nekonstrukcijsku obnovu.

„Nekonstrukcijska obnova nije samo popravak dimnjaka ili stubišta, prosječna vrijednost svake takve obnove je 9000 eura, a konstrukcijske obnove 400.000 eura”, kaže Bačić

Potres magnitude 5.5 prema Richteru koji je prije točno tri godine pogodio hrvatski glavni grad uzrokovao je štetu na ukupno 25.000 objekata, a materijalna se šteta procjenjuje na 76 milijardi kuna

„Na nama je da kroz obnovu činimo sve da građani budu sigurni te cjelokupni proces obnove radimo prema pravilima građevinske struke”, istaknuo je ministar graditeljstva.