Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je u ponedjeljak da će do travnja po prvi put biti izrađena nacionalna strategija rješavanja stambenih pitanja, kojom će biti obuhvaćeni i prazni stanovi u većim gradovima.

“Prvi put pristupamo izradi nacionalne strategije rješavanja stambene problematike za razdoblje do 2030. U izradi strategije u suradnji s tijelima lokalne samouprave obuhvatit ćemo i stanove u kojima nitko ne stanuje”, rekao je Bačić novinarima prilikom predaje ključeve za 17 novoizgrađenih POS-ovih stanova, u koje je investirano oko 2,5 milijuna eura, od čega su državna poticajna sredstva oko 524.000 eura.

Dodao je kako su od Hrvatske elektroprivrede (HEP) dobiveni podaci o praznim sinovima u kojima nitko ne živi, a s druge strane postoji veliki broj građana koji nisu u stanju riješiti stambeno pitanje.

“Po podacima HEP-a, bez stanara je oko 13 do 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku… Pripremamo niz mjera kako te stanove staviti u funkciju,” rekao je Bačić.

Bačić kaže da će se graditi stanovi za najam i prodaju po povoljnijim cijenama, koje su osobito priuštive mlađoj populaciji. Također će u siječnju u saborsku proceduru biti upućen prijedlog zakona koji će riješiti probleme zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova.

“Odlučili smo riješiti traume zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova zakonom po kojem država preuzima na sebe najveći dio financijskog tereta”, ističe Bačić.

Najavio je i da će se u srijedu Sabor odlučiti o novom ministru gospodarstva Damiru Habijanu, a vjeruje kako će on biti odličan ministar jer ima iskustva u korporativnom pravu.

Za aferu “mreža” ponovio je da ona nema veze s HDZ-om, a na upit treba li se Uskok uključiti u njezino rasvjetljavanje odgovorio je kako se na temelju informacija iz medija “već provode izvidi,” ali on kao potpredsjednik Vlade ne može o tome govoriti.