Do kraja godine u Glini će biti dovršena gradnja tri stambene zgrade s ukupno 57 stanova za zbrinjavanje građana čije su stanovi i kuće stradali u potresu, a do sada je na području Gline izgrađeno 100 obiteljskih zamjenskih kuća, dok je 30 u izgradnji, rekao je u srijedu ministar Branko Bačić.

Potpredsjednik Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u radnom posjetu gradu Glini obišao nekoliko lokacija obnove od potresa.

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom obnove i činjenicom da je započela i konstrukcijska obnova obiteljskih kuća.

Dodao je kako je „s obzirom na kapacitete ministarstva i građevinske operative u Hrvatskoj teško ubrzati obnovu.“ Jedan od načina ubrzanja obnove je tzv. Blokovska javna nabava. Tako će se natječaji javne nabave raspisivati za nekoliko zgrada u jednom pozivu, istaknuo je.

Ministar Bačić u Glini je obišao gradilišta četiri stambene zgrade s ukupno 70 stanova. Do kraja godine bit će useljivo 57 stanova, a do Uskrsa iduće zgrade i 13 stanova u tzv. APN-ovoj zgradi.

U Glini je započela i konstrukcija obnova obiteljskih kuća.

Bačić je posjetio gradilište na obnovi kuće obitelji koja je već četvrtu godinu smještena u kontejneru u svom dvorištu.

„Zadovoljni smo dinamikom, ali to zadovoljstvo ne možemo iskazati dok svi građani čije su kuće i stanovi stradali u potresu nisu smješteni u svoje obnovljene domove.“, rekao je ministar.

Dodao je kako se traži način stambenog zbrinjavanja i za građane koji nemaju pravo na obnovu, ali su u potrebi. Prvi korak je njihov smještaj u mobilne drvene kuće koje su već počeli koristiti.

U Roviškoj, selu kod Gline, obitelj Jurković je prije nekoliko dana uselila u svoju novu zamjensku kuću. Sretni su i zadovoljni, jer, kažu,  sad imaju siguran krov nad glavom. Ministar Branko Bačić zahvalio im je na strpljenju i razumijevanju.

Sljedeći izazov obnova i revitalizacija središta Gline

Na području Grada Gline završena je obnova na 1000 lokacija te se gradi ukupno osam višestambenih zgrada s 122 stana, četiri su završene i useljene krajem 2023. godine.

Ministar obnove Bačić rekao je kako je slijedeći izazov obnova i revitalizacija središta Gline.

Taj dio grada neće biti moguće u potpunosti obnoviti u skladu s Zakonom o obnovi. Bačić je izvijestio da je danas na radnom sastanku s gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem tražio prijedloge za obnovu središte Gline i načine kako bi se ta obnova i revitalizacije realizirala.

Gradonačelnik Jankovićem najavio je da će Grad Glina do kraja godine Vladi RH i javnosti predstaviti program obnove središte Gline, grada od velikog značaja u hrvatskoj povijesti.