Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić položio je u srijedu u Kutini kamen temeljac za stambenu zgradu s 19 stanova za privremeni smještaj osoba s potresom pogođenog područja, a vrijednost investicije je 2,8 milijuna eura.

Rok završetka četverokatnice sa stanovima veličine od jednosobnih do četverosobnih je 12 mjeseci. Nova zgrada gradi se na ulazu u Kutinu, u blizini gimnazije i prvih POS-ovih zgrada.

U zgradi će privremeno biti smješteni građani iz naselja Gojlo na području Grada Kutine. Nakon obnove njihovih domova oštećenih u potresu, stanovi u novoj zgradi koristit će se za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić podsjetio je kako je prošlog proljeća u Kutini otvorena APN-ova zgrada sa stanovima za hrvatske branitelje i mlade obitelji te je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Vladom i time što je izvođač radova kutinska građevinska tvrtka.

Danas je položen i kamen temeljac za identičnu zgradu u Jasenovcu. Na području Sisačko-moslavačke županije, po novom Zakonom o obnovi, gradit će se 36 zgrada s ukupno 666 stanova, koje se financiraju iz državnog proračuna, a vrijednost projekta iznosi 100 milijuna eura.

„Uz obnovu zgrada, cilj nam je revitalizacija Sisačko-moslavačke županije, tako smo odabrali i lokacije za nove zgrade na cijelom području županije“, rekao je Bačić.

Također će biti izgrađeno još 20 zgrada s 305 stanova iz Operativnog programa koherentnost i kohezija, što je ukupno 971 novi stan na području županije koji će značajno doprinijeti stambenom zbrinjavanju mladih.

Ministar je najavio da će u ožujku Vlada predstaviti Nacionalni plan stambene politike, kojim želi odgovoriti na zahtjeve mladih sugrađana za  kupnjom stana ili uzimanjem stana u najam. Nizom mjera i novim modelima nastojat ćemo staviti u funkciju 400.000 praznih stanova, naglasio je Bačić.