Potpredsjednik Vlade RH ministar graditeljstva Branko Bačić u ponedjeljak je obišao dvorac Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, na kojem je završena konstrukcijska i počinje cjelovita obnova, te istaknuo kako je to jedan od brojnih projekata obnove kroz Fond solidarnosti.

Stubički Golubovec je jedan od najvrjednijih hrvatskih dvoraca iz kasnobaroknog razdoblja.

„Cjelovitu obnovu ćemo nastaviti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Završetak obnove i uređenja slijedi kroz ITU mehanizam, gdje će Grad Donja Stubica, zajedno s Gradom Zagrebom osigurati još dodatnih oko 5 milijuna eura, kako bi cijeli taj projekt bio dovršen”, rekao je Bačić.

Najavio je da počinje javna nabava za cjelovitu obnovu.

„Uvjeren sam da ćemo u rokovima koji su predviđeni iz NPOO-a u cijelosti završiti ovaj dvorac”, naglasio je Bačić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da će za pregled i ocjenu objekta trebati do 50 dana, dodavši kako vjeruje da će u lipnju ovdje ponovo biti gradilište.

„Još nedostaje oko 5 milijuna eura za kompletno opremanje, a to ćemo kroz neke druge natječaje, što kroz naš proračun, što kroz državni proračun i nešto kroz EU fondove i vjerujem da je rok realan do 2026. kako bi otvorili ovaj objekt”, izjavio je Kolar.

Istaknuo je da je struktura vlasništva čista, odnosno vlasnik polovice dvorca je Vlada RH, a druge polovice Grad Donja Stubica i Krapinsko-zagorska županija.

„Mi smo tu drugu polovicu kupili u stečajnom postupku. Određena je suglasnost za dozvole, za raspisivanje natječaja i sve trebamo dobiti od nadležnog ministarstva koje je tu brzo i efikasno i vrlo dobro surađujemo oko ovog projekta. Siguran sam da će to biti i sljedeći tjedan kad im pošaljemo zahtjev za potpis”, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić, rekao je da će kada bude u potpunosti obnovljen, u dvorcu biti smješten Znanstveni edukativno-zabavni centar – ZEZ, koji će promovirati znanost na način zanimljiv učenicima.

„Financijska vrijednost konstruktivne obnove je oko 5 milijuna eura, a financijska sredstva za cjelovitu obnovu su preko 9 milijuna eura. S time da je Grad, kao korisnik ITU mehanizma Grada Zagreba, osigurao zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom još 7,7 milijuna eura za pomoćnu zgradu koja će se usporedno graditi zajedno s cjelovitom obnovom našeg dvorca”, rekao je Gospočić.

Nakon obilaska dvorca Stubički Golubovec, ministar Bačić održat će sastanak sa županom Kolarom na kojem će potpisati Odluku o primopredaji predmeta državne imovine na daljnje upravljanje i rješavanje Krapinsko-zagorskoj županiji, sukladno novom Zakonu o upravljanju i raspolaganju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.